“IEA blijft met uitspraken over kernenergie in het verleden hangen”

Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace, Fédération Inter-Environnement Wallonie (IEW) en WWF reageren verbijsterd op de uitspraak van Fatih Birol, hoofd van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Die stelt dat België haar kernuitstap tegen 2025 moet herbekijken. “Het IEA spreekt met gespleten tong," aldus Sara Van Dyck van BBL. “Aan de ene kant hamert het IEA op het belang van energie-efficiëntie en een zeker investeringsklimaat voor nieuwe energieproductie. Maar aan de andere kant stelt het agentschap de kernuitstap opnieuw in vraag. Zo doet het IEA net wat het zelf aanklaagt: het creëert blijvende onzekerheid en remt investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie af."

"IEA blijft duidelijk in het verleden hangen"

Amper een dag nadat de Europese Commissie onze verouderende kerncentrales op de korrel neemt, vraagt het IEA om deze onbetrouwbare kerncentrales langer open te houden. “Terwijl de Europese Commissie naar de toekomst kijkt, blijft het IEA duidelijk in het verleden hangen”, stelt Joeri Thijs van Greenpeace. “De uitspraken van Birol bevestigen de reeds lang verankerde pro-nucleaire houding van het IEA en gaan voorbij aan de situatie in België. Het zijn net die oude en onbetrouwbare kerncentrales die alle nieuwe broodnodige investeringen fnuiken.”

IEA merkt terecht op dat er nog veel potentieel rest om CO2 te besparen

De milieuorganisaties wijzen erop dat het perfect mogelijk is om onze kerncentrales te sluiten én de klimaatdoelstellingen te halen. En dat kan door de andere aanbevelingen van het IEA ter harte te nemen: volop investeren in energiebesparing, investeren in hernieuwbare energie en slimme en sterk verbonden energienetwerken. Volgens het IEA kan onze CO2 uitstoot nog sterk naar beneden door onze huizen beter te isoleren.

Bovendien merkt het agentschap terecht op dat we nog teveel met stookolie stoken en dat de voorkeursbehandeling voor bedrijfswagens op de schop moet. “Dit zijn maar enkele voorbeelden van het enorme potentieel dat ons nog rest om CO2 te besparen”, stelt Olivier Beys van WWF. “Laat ons daar nu werk van maken in plaats van te blijven hangen in oude en onbetrouwbare technologieën die een snelle energietransitie in de weg staan. Een energietransitie die ook volgens het IEA broodnodig is.”

Kernuitstap