100% groene stroom in Frankrijk niet duurder dan kernenergie | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

100% groene stroom in Frankrijk niet duurder dan kernenergie

Sara Van Dyck

vrijdag 24 april 2015

Een gelekt rapport van het Franse energie- en milieuagentschap (ADEME) toont aan dat Frankrijk tegen 2050 zijn elektriciteit volledig met hernieuwbare energiebronnen kan opwekken. Bovendien hoeft een hernieuwbare elektriciteitsopwekking niet meer te kosten dan een scenario dat inzet op kernenergie en gascentrales.

Franse regering wil kernenergie

De Franse regering probeert momenteel een wet goed te keuren om kernenergie in de toekomstige energiemix nog 50% van de elektriciteit te laten produceren. Het ADEME rapport komt dan ook bijzonder ongelegen. ADEME besliste daarom, officieel omdat het rapport nog niet klaar zou zijn, om de officiële lancering op 14 april af te lassen. Dit was buiten een Franse nieuwssite gerekend, die het rapport deze week wereldkundig maakte.

Het rapport, dat door verscheidene internationale experts werd nagelezen, toont aan hoe Frankrijk zijn elektriciteit, ook bij extreme weersomstandigheden, volledig met hernieuwbare energie kan opwekken. Wind en zon zullen daarbij voor de grootste brok van de stroomvoorziening instaan. De kost van dit systeem ligt in dezelfde grootte orde als in het scenario dat de Franse regering momenteel voorstaat: een combinatie van kernenergie, 40% hernieuwbare energie en gascentrales. Zon en wind worden, in tegenstelling tot kernenergie en gas, immers jaar na jaar goedkoper.

Gemiddelde kost van elektriciteit in verschillende hernieuwbare energiescenario’s. Bron: ADEME

Om Frankrijk volledig op groene stroom te laten draaien, zal de productiecapaciteit voor elektriciteit met maar liefst  55% moeten stijgen. Daarnaast is ook een belangrijke rol weggelegd voor verschillende vormen van energieopslag om de overtollige elektriciteit op te slaan.

> Het rapport (PDF, 40MB)