100 procent hernieuwbare energie = vier maal winst

Het nieuwe Energy [R]evolution-scenario van Greenpeace illustreert hoe we tegen 2050 al onze energie uit hernieuwbare energie kunnen halen. Hiermee winnen we vier maal. We produceren wereldwijd energie zonder kerncentrales én zonder CO2. We besparen jaarlijks 1,1 biljoen dollar aan energiekosten, ofwel meer dan duizend miljard. En we creëren jobs. Veel jobs.

Perfect mogelijk

De energierevolutie is in volle gang. Wereldwijd worden er meer windmolens en zonnepanelen geplaatst dan ooit. Maar om de klimaatopwarming binnen de perken te houden, moeten we een versnelling hoger schakelen. Dat is niet alleen de mening van milieuorganisaties. Ook het Internationaal Energieagentschap lanceerde al een oproep voor meer investeringen in hernieuwbare energie.

Technisch gezien is dit perfect mogelijk: de technologie hebben we al. Ook economisch is het verstandig om in hernieuwbare energie te investeren. Het bedrag dat nodig is om de overstap naar 100 procent hernieuwbaar te maken is in eerste instantie weliswaar enorm, maar die investeringen verdienen zichzelf op termijn ruimschoots terug aan uitgespaarde brandstofkosten. Bovendien creëert hernieuwbare energie veel nieuwe jobs. Zo vertienvoudigt de tewerkstelling in de windenergiesector tot 7,8 miljoen werknemers in 2050. Dit is twee keer zoveel als het aantal werknemers vandaag in de olie- en gasindustrie.

Het schoentje knelt bij de politiek. Politici durven niet voluit kiezen voor hernieuwbare energie: er staat geen noemenswaardige prijs op CO2 en regeringen subsidiëren nog altijd rijkelijk fossiele brandstoffen. Dat geldt ook voor ons land. Het Belgisch energiebeleid is een zwalpend schip, het hangt van oude, onbetrouwbare kerncentrales af of het licht blijft branden.

Onrealistisch?

Klinkt 100 procent hernieuwbaar als een onrealistische groene droom? Integendeel, het lijkt zelfs het best bij de realiteit aan te sluiten. Het Amerikaanse consultancybedrijf Meister Consultants Group kwam eerder dit jaar tot de conclusie dat “de grootste energieagentschappen, financiële instellingen en bedrijven voor fossiele brandstoffen ter wereld zwaar onderschat hebben hoe snel de sector van de groene energie kon en zou groeien. Wie had dat zien aankomen? Niet het IEA, Goldman Sachs of het Amerikaanse ministerie voor Energie. Het was het marktscenario van Greenpeace dat dit het meest accuraat wist te voorspellen.

Ook in België hoeven we niet met handen en voeten gebonden te zijn aan fossiel en nucleair. In het rapport Our Energy Future tonen BBL, WWF en Greenpeace hoe ook ons land zich kan inschrijven in de wereldwijde overstap naar 100 procent hernieuwbare energie. Die ambitie zou mooi aansluiten bij plannen die de Vlaamse regering vorige week voorstelde in haar visie voor 2050: een energievoorziening die koolstofarm en betaalbaar is. 

> Energy [R]evolution-scenario

Windenergie