"De levensduur van de kerncentrales rekken, zorgt niet alleen voor een onbetrouwbare bevoorrading en een mogelijk stroomtekort, het zadelt ons ook op met een groeiend nucleair risico."

Foto: Jan Van der Perre

20 jaar betonrot in kerncentrales: milieuorganisaties vragen parlementair onderzoek

"De levensduur van de kerncentrales rekken, zorgt niet alleen voor een onbetrouwbare bevoorrading en een mogelijk stroomtekort, het zadelt ons ook op met een groeiend nucleair risico."

Foto: Jan Van der Perre

De milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace zijn geschokt over het nieuws dat het probleem van betonrot in de kerncentrales al meer dan twintig jaar gekend zou zijn. “De beslissing om de kerncentrales open te houden ondanks het bestaan van interne rapporten die op het probleem van betonrot wezen, is onaanvaardbaar”, aldus de organisaties. Ze vragen bijkomend parlementair onderzoek, met een aparte hoorzitting van het FANC.

Nucleair veiligheidsbeleid zorgwekkend

Dit parlementair onderzoek moet aan het licht brengen waarom de rapporten niet naar buiten kwamen. “Hield Electrabel deze informatie achter voor het FANC? Of faalde het nucleair controle-orgaan door niets te doen met deze informatie?” vraagt Jan Vande Putte van Greenpeace zich af. ”We maken ons zeer grote zorgen over het nucleaire veiligheidsbeleid in ons land. Hoe is te verklaren dat betonrot in 2007 werd vastgesteld in de buitenste omhulling van Tihange 2 (*), maar dat het FANC gelijkaardige degradatie niet onderzocht heeft in andere kritieke gebouwen?”

Onbetrouwbare kerncentrales

De ontdekking van vandaag is een zoveelste episode in de saga van de falende kerncentrales. “Lekkende veiligheidscircuits, sabotage, scheurtjes in reactorvaten, betonrot: het rijtje van problemen wordt elke dag langer”, stelt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. “De levensduur van deze centrales rekken, zorgt niet alleen voor een onbetrouwbare bevoorrading en een mogelijk stroomtekort, het zadelt ons ook op met een groeiend nucleair risico. Dit is niet langer aanvaardbaar.”

Inzetten op alternatieven

“Het is meer dan ooit duidelijk dat we niet kunnen blijven rekenen op de oude en steeds minder betrouwbare kerncentrales. Het is hoog tijd voor een écht energiebeleid, dat inzet op alternatieven. De enige weg vooruit is een kernuitstap die een einde maakt aan het nucleair risico”, zo besluiten de milieuorganisaties.

(*) Zie hiervoor het rapport van het FANC, dat het betonrot zwart-op-wit aantoont.

Kernuitstap Greenpeace

Meer over Kernuitstap