2013: een jaar om kapen te ronden en een nieuwe koers uit te zetten

2013 dient zich aan als het laatste parlementaire werkjaar voordat de ‘Moeder aller verkiezingen’ in 2014 alle aandacht opeist. Zonder twijfel zal 2013 ook al in het teken staan van deze stembusslag. Het zou echter een gemiste kans zijn voor Vlaanderen en België mocht het publieke debat zich daarbij de komende periode blind staren op mogelijke nieuwe staatsstructuren van ons land.

Veel urgentere en fundamentelere vragen liggen op tafel en zijn bepalend voor onze welvaart en ons welzijn. Hoe krijgen we tegen 2050 bijvoorbeeld onze broeikasgassen met 80 tot 95% naar beneden? In welke duurzame economische sectoren wil Vlaanderen aan de top staan en de jobs van de toekomst creëren? Met welke energiebronnen willen we onze samenleving draaiende houden? Blijft Vlaanderen een transitzone met een wegennet dat uit zijn voegen barst? Hoe gaat Vlaanderen consequent om met de schaarse ruimte en de groeiende vraag ernaar? Hoe vrijwaren we de open ruimte die er nog rest? Hoe financieren we de noodzakelijke veranderingen die op ons afkomen?

Wij hopen dat de verkiezingsprogramma’s die de komende maanden vorm zullen krijgen ook en vooral hier om zullen draaien. Ons goed voornemen voor 2013 is alvast om daar nauwgezet op toe te zien.

Laten we bovendien hopen dat, ondanks die nu al lichtjes gespannen zenuwen, de huidige coalities er in zullen slagen om in 2013 nog een paar belangrijke kapen te ronden. Hierbij alvast een lijstje met verwachtingen van de BBL beleidsmedewerkers.