BBL-huisrecensent Johan Van den Broek verwerkt elke maand de beste boeken voor onze lezers. (c) Karla Schoeters

7 reisboekentips om jouw jaar te plannen

BBL-huisrecensent Johan Van den Broek verwerkt elke maand de beste boeken voor onze lezers. (c) Karla Schoeters

Onze huisrecensent Johan Van den Broek neemt je mee op vakantie. Al lezend droomt en vertelt hij verhalen. “Kies een plaats, liefst niet te ver weg, een vervoerwijze en een traject, en we zijn weg, althans in ons hoofd.”

 

Wandelboek, wandelingen door natuurgebieden in de Ardennen en Wallonië - Michaël Cassaert

Deze wandelgids maakt deel uit van het project Onze Natuur en kadert dus in de samenwerking met Hotel Hungaria. We zakken af naar Zuid-België, specifiek de Ardennen en Wallonië. De verzamelde wandelingen vinden plaats in natuurgebieden, bossen, venen en open ruimtes zoals de Calestienne voor de orchideeënfreaks. Het boek werd samengesteld en geschreven door Michaël Cassaert, Koen De Langhe leverde de meeste foto’s. De informatie over elke wandeling is zeer systematisch weergegeven in een strakke opmaak. Voor elke wandeling is er een inleidende tekst, enkele te spotten soorten, een topografische kaart aangevuld met informatie over lengte, hoogte en tijd, een beschrijving van de wandeling per trajectdeel en wat praktische info. Twintig wandelingen, ruim driehonderd pagina’s. Het boek bevat ‘alles voor de wandelaar’, behalve stevige wandelschoenen. Daar moet je zelf voor zorgen.

Lannoo

 

Gids voor de bikepacker, ontdek de 75 meest uitdagende fietstochten ter wereld - Polly Thomas (red)

Wil je wat sneller reizen, neem een fiets, zo'n metalen ding met twee wielen en een zadel. Vlamingen fietsen graag, vooral recreatief. Fietsen kan je (bijna) overal. De afgelopen vijftig jaar werd het begrip 'velo' enorm gediversifieerd, je vindt nu onder andere stadsfietsen, racefietsen, gravelbikes en mountainbikes, om nog maar van de vele varianten bij de bakfietsen te zwijgen. 'Bikepacking’ is ‘backpacking met je fiets’, je neemt alles mee, van regenjas tot onderbroek, inclusief een herstelkit voor jezelf en je fiets. Dit is een Lonely Planet-boek (2022), het onderwerp is dus de hele wereldbol. Lannoo verzorgde de Nederlandstalige versie (2023). Het boek bevat een korte inleiding met antwoorden op te verwachten vragen als ‘waarom, waar, hoe doe je dat’ en vooral veel reisbeschrijvingen. Je fietst bijvoorbeeld in de buurt van Mount Cook in Nieuw-Zeeland, over het Japanse eiland Hokkaido en in het Atlasgebergte in Marokko. De helft van het boek wordt gewijd aan tochten in Europa, zoals langs de Donau, in de Jura en de Dolomieten. Merkwaardig: wielrennen was lang een uitgesproken sport voor mannen, momenteel zijn de meeste bikepackers vrouwelijk. Ons advies: een goede fiets, wat fantasie, ondernemingszin en gewoon de voordeur achter je dichttrekken.

Lannoo

 

Off-Grid adventures, 20 ongetemde reisverhalen rond de wereld - Lien De Ruyck

Vakantie is dagelijkse beslommeringen achter je laten en je geest vrije baan bieden. De wijze waarop je dat aanpakt, verschilt erg. In De filosofie van de heuvel biedt Ilja Leonard Pfeijffer filosofische bespiegelingen tijdens een fietsreis naar Rome, meestal ernstig, dan weer hilarisch. Michiel Hendryckx legde in zijn boek Twee ezels de nadruk op het contact met mensen. Lien De Ruyck zocht de uitersten, een aantal etappes naar el fin del mundo. Ze vertelt hoe ze geniet van het bereiken van het bijna onbereikbare, zoals surfen in Zuid-Korea, met een moto doorheen Mongolië en tussen de gorilla’s in Rwanda. Risico’s schuwde ze niet, ze verbleef ook in en om Tsjernobyl, een nucleaire spookstad, en trok met een moto over de Himalaya met als aandenken een indrukwekkend litteken op haar bovenarm. Boeiend om haar reisverhalen te lezen in je sofa. Verhalen zijn immers ‘het kreupelhout voor het vuur waar we ons rond scharen, ze verenigen’ (Mustafa Kör, Brood en liefde). Lien De Ruyck heeft een eigen blog, sonderling.be. Leuk is dat ze haar ervaring gebruikt om op nieuwe uitdagingen in te gaan. Niet vergeten, de verkenning van de wereld om je heen begint wanneer je de voordeur opent.

Lannoo

 

Perron Europa, op reis met de trein - Bart Giepmans & Bonita van Lier

‘We willen dat je zin krijgt om met de trein op reis te gaan in Europa’, schrijven Bart Giepmans en Bonita van Lier. Voor hen is de reis een doel op zich, boemelen een passie, slow travel dus. Al de routes vertrekken vanuit Amsterdam en/of Brussel, twee van de ruim 75.000 stations die Europa telt. Ze selecteerden uit hun honderden treinreizen en bundelen hun reisverhalen in vijf groepen (bergen, water, randen van het continent, stad, geschiedenis). Je leest dat weinig watervallen een eigen treinstation hebben, je reist dwars door de Schotse Hooglanden (de West Highland Line is één van de mooiste routes die ze ooit reden), je zit best aan het raam als je reist tussen Thusis en Poschiavo (werelderfgoed), je bezoekt het Loiredal (beeld en smaak). Elders lees je details over een restaurant waar lang geleden Ray Charles optrad. Puike lay-out. Je kan hen volgen op railtripping.com.

Uitgeverij Fjord

 

Op avontuur in Europa, 49 kindvriendelijke parels binnen 1.000 kilometer - Marlieke Kroon & Renee Schouwenburg

Wat is vakantie met kinderen? Een lange autorit zuidwaarts met ellenlange files, intussen meeluisteren naar de luisterboeken en/of de dvd’s van de kinderen, aankomen aan een huisje met zwembad en internet, uitgeput neerzijgen in een hangmat en onbekommerd rosé slabberen van ’t vat. Anders kan ook. Marlieke Kroon en Renee Schouwenburg pakken het gelijkaardig maar anders aan en bundelen hun ervaring, samen met die van vele andere gezinnen, in een boek. Uitgangspunt blijft de auto en een huisje. Wat voegen ze toe? De afstand, namelijk maximaal 1.000 kilometer vanuit Utrecht en Brussel, en ze plaatsen doeactiviteiten met de kinderen centraal. Ze bieden 49 parels aan, waarvan ‘maar’ tien in Frankrijk. Ook Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen komen aan bod, net als Nederland, België en Luxemburg, kortbij mag ook. Wat bieden ze? Een piratenboot, klimmen in en tussen de bomen, videogames in een computermuseum, met een gondel naar het heksenhuis, een indrukwekkende hangbrug, en uiteraard ontbreken de ijsjes niet. Je kan ze volgen op Kleine Globetrotter, hun platform voor avontuurlijke gezinnen.

Uitgeverij Zout

 

O! Dierbaar België, 52 onvergetelijke weekends - Sophie Allegaert & Heikki Verdurme

Het boek biedt wat het belooft. Het beschrijft 52 verschillende plaatsen om te logeren, verspreid over België. Ruim een derde bevindt zich in West-Vlaanderen, een kwart in Wallonië. Je vindt een kaart van België met de ligging van de 52 logementen en een lijst van alle logementen, in zes groepen opgedeeld: Beachlovers; Cool & the gang en XXL; Family proof; Into the wild; Just the two of us; Waterfun en wellness. Elk logement wordt op eenzelfde manier gebracht opdat de lezer makkelijk kan vergelijken, namelijk met drie grote foto’s en enkele kleine foto’s, een kaartje met de ligging, een korte, sfeervolle beschrijving, enkele praktische kenmerken, prijs en website, een uitgebreidere sfeerbeschrijving (steeds heel positief gebracht!) en enkele praktische belevingstips voor de buurt. Een tocht langs een gele glijbaan in de woonkamer, een huis op een zuidflank van een doodlopende straat in de Ardennen, een homecinema … Allegaert en Verdurme hebben, zoals de titels van de zes groepen al laten aanvoelen, oog voor de details die het verschil maken, ook bij het maken van het boek. Als je alle logeerplaatsen in één jaar wil ervaren, is planning een absolute noodzaak. Je kan terecht op hun website.

Lannoo

 

Noorwegen, kleine atlas voor hedonisten - Brice Portolano

Het boek verscheen in 2022, de Nederlandse vertaling kwam dit jaar op de markt. Verjaagt de hitte de vakantiegangers uit Zuid-Europa naar Noord-Europa? Noorwegen biedt ongeveer alles waar we kunnen van dromen, en belangrijk, het ligt noordelijker. Allen daarheen? Vergeten? Noorwegen werd uitgerekend vorige zomer geconfronteerd met ongewoon veel regen en stormen. Brice Portolano is een fotograaf die gepassioneerd is door de relatie tussen mens en natuur en zoekt avontuur in de vrije natuur. Het boek vertolkt die passie en het onderwerp, Noorwegen, leent zich daar uitstekend voor. Het land is onvoorstelbaar mooi, je rijdt van fjord naar fjord naar fjord, je ziet blauw water, blauwer water en nog blauwer water, de dagen zijn onvoorstelbaar lang, de landschappen zijn verleidelijk en spectaculair, de diversiteit aan landschappen is hoog, je kan uren wandelen zonder over wandelaars te struikelen, en ga zo maar door. Portolano vat de geest van het land. Het is een verleidelijk knap boek met vele foto’s, maar vooral mooie tekeningen. Het boek neemt je mee door heel Noorwegen (Oslo, fjorden, Lofoten, Spitsbergen …) en je krijgt onmiddellijk goesting om naar Noorwegen te vertrekken.

Momedia

 

BBL's boekentips