800 actiepunten voor een duurzaam Gent

Onlangs werd het bestuursakkoord van de nieuwe Gentse coalitie (SP.a, Groen en Open VLD) bekend gemaakt. Dit bestuursakkoord is ongetwijfeld een van de meest progressieve programma’s op milieuvlak van België. Het bevat maar liefst 800 actiepunten om werk te maken van een klimaatneutrale, sociale en kindvriendelijke stad.

Inzake mobiliteit bevat het akkoord heel wat nieuwe en doortastende maatregelen om een duurzaam beleid voor openbaar vervoer en fietsers te voeren. Toch benadrukt het nieuwe stadsbestuur dat de stad geen anti-autobeleid zal voeren. Zo wordt het aantal parkeerplaatsen niet verder ingekrompen. Wel zal getracht worden om het verkeer te ontmoedigen door de parkeertarieven in het centrum te verhogen en de ‘zone 30’ veralgemeend in te voeren binnen de stadsring.

Vernieuwend is ook dat het stadsbestuur een concreet plan heeft voor de afbraak van de fly-over aan het Zuidpark, waardoor het niet meer mogelijk is om vanaf de autosnelweg rechtsreeks het stadscentrum binnen te rijden. Hierdoor kan het Zuidpark fors uitbreiden.

Ook in de rest van de stad is er veel aandacht voor uitbreiding van wijkparken. Streefdoel blijft dat elke Gentenaar op 400 meter van zijn woning een park van minstens één hectare moet kunnen bezoeken.

BBL wenst het nieuwe bestuur van Gent succes en moed om in praktijk te brengen wat op papier is toegezegd.