Après nous le déluge: Vlaanderen bespaart op veiligheid (bis)

Terwijl de Ijzervallei onder water staat, zakt de politieke belangstelling voor de veiligheid tegen overstromingen naar een bodempeil. Niet alleen wordt er fors bespaard op het SIGMA-plan, ook het Rubiconfonds wordt weggesnoeid. Dat fonds werd opgericht na de hevige overstromingen van 2002 en financiert acties die toekomstige schade door nieuwe overstromingen moet voorkomen. Provincies, gemeenten en polder- en wateringbesturen deden voornamelijk een beroep op het fonds om overstromingsgebieden en bufferbekkens aan te leggen.

Tijdens de opmaak van de begroting besliste minister Muyters om voor 2010 geen geld te voorzien voor het fonds. De engagementen uit het verleden worden nog wel nagekomen. Volgens een persbericht van de NV.A was het “nooit de bedoeling om het Rubiconfonds te blijven financieren op de manier zoals dat nu gebeurt. In de toekomst zullen de planbaten het fonds moeten spijzen. Hierdoor zijn er vanaf 2012/2013 stijgende inkomsten te verwachten”.

Of de regeling over planbaten (waardervermeerdering door wijzigingen in het bestemmingsplan, red.) er effectief en tijdig komt, ligt in handen van minister Muyters. Bond Beter Leefmilieu kijkt er alvast naar uit. In afwachting daarvan moeten we blijkbaar maar hopen dat het niet te hard regent.