Athlon Car Lease, Avis, Dexia Auto Lease, Dockx, ING Car Lease en KBC Autolease ondertekenen eerste Cleaner Car Contracts

Versnelde vraag naar groenere wagens

Brussel, vrijdag 11 juni ’10 – Vier autoleasebedrijven en twee korte termijnverhuurders ondertekenden vandaag de eerste Belgische Cleaner Car Contracts. Hiermee engageren ze zich om versneld te kiezen voor meer milieuvriendelijke personenwagens, die beter scoren dan de huidige EU-norm. Bond Beter Leefmilieu (BBL), die instaat voor de uitvoering van het Europese ‘Cleaner Car Contracts’ programma, is enthousiast over de positieve reactie binnen de Belgische autoverhuursector. “Een derde van autoverhuursector gaat onmiddellijk in op onze uitnodiging tot het versneld invoeren van meer groenere wagens. We hopen dat de autoconstructeurs tijdig inspelen op deze stijgende vraag”, aldus Jan Turf, beleidscoördinator van BBL.

Leasemaatschappijen, verhuurbedrijven en zelfstandige vlooteigenaars vertegenwoordigen in Europa 30 procent van de automarkt. Deze wagens stromen na enkele jaren door naar de particuliere markt. De milieukoepel Bond Beter Leefmilieu nodigt met het programma ‘Cleaner Car Contracts’ deze verhuurbedrijven uit tot het versneld introduceren van meer milieuvriendelijke personenwagens. De bedrijven die deelnemen engageren zich ertoe om tegen 2012 de gemiddelde uitstoot van hun nieuw aangekochte wagenvloot terug te brengen tot max. 130gr CO2/km (silver fleet members) of max. 120gr CO2/km (gold fleet members). Zo verminderen de ondertekenaars hun eigen klimaatimpact én geven ze een krachtig signaal aan de autoconstructeurs.

Een derde van de Belgische autoverhuursector stapt mee

Bond Beter Leefmilieu nodigde eind april 2010 de grootste autoverhuurbedrijven (korte en lange termijn) in België uit voor dit programma. “We zijn aangenaam verrast door de positieve reactie die we gekregen hebben van de sector. Er is duidelijk vraag naar meer milieuvriendelijke personenwagens. De zes bedrijven tekenen voor de hoogste ambitie (gold fleet member) van aankoop van auto's in 2012 met een gemiddelde uitstoot van max. 120gr CO2/km. Hiermee doen ze het een stuk beter dan de geldende EU-norm die de autoconstructeurs verplicht om pas tegen 2015 de norm van 130gr CO2/km te halen”, zegt Jan Turf van Bond Beter Leefmilieu.

De zes deelnemende bedrijven vertegenwoordigen momenteel een derde van de Belgische autoverhuurmarkt. Zij verwachten om in 2012 samen meer dan 30.000 nieuwe zuinige personenwagens aan te kopen.

Geïnteresseerde autoverhuurbedrijven of grote zelfstandige vlooteigenaars kunnen nog tot begin september intekenen. Dan worden de resultaten van het ‘Cleaner Car Contract’ programma namelijk voorgesteld op Europees niveau.

Constructeurs moeten volgen

 “De markt vraagt dus dubbel zo snel zuinige wagens als producenten ze plannen aan te bieden. We hopen dat de autoconstructeurs versneld hun gamma vergroenen en zo inspelen op de gewijzigde vraag.

Het programma Cleaner Car Contracts is goed voor klimaat en milieu, maar juist ook voor bedrijven en autobestuurders. Zuinige leaseauto’s verbruiken immers een stuk minder brandstof en zijn fiscaal aantrekkelijk. Europa kan bedrijven helpen kosten te besparen door autofabrikanten scherpere CO2-normen op te leggen. Dat stimuleert innovatie zodat er snel nog meer keuze komt in zuinige, zakelijke automodellen.

‘Cleaner Car Contracts’: unieke samenwerking tussen vijf Europese milieuorganisaties en de verhuursector

‘Cleaner Car Contracts’ is een uniek en gezamenlijk initiatief van vijf Europese milieuorganisaties. In België coördineert Bond Beter Leefmilieu het programma. Sinds de start van het programma werden al meer dan 96.000 nieuwe voertuigen ingeschreven door deelnemende bedrijven in België, Nederland, Denemarken, Duitsland en Italië. De Nederlandse Stichting Natuur en Milieu staat in voor de coördinatie van het programma.

Meer info: www.cleanercarcontracts.eu

Cijfergegevens 

Lease/verhuurbedrijf

Totale vloot personenwagens 2009

Ambitie 2012

Verwacht # nieuwe personenwagens in 2012

Athlon Car Lease

24.416

120 gr CO2/km

                            7.316

Dexia Auto Lease

9.217

120 gr CO2/km

                            2.912

ING Car Lease

23.506

120 gr CO2/km

                            8.700

KBC Autolease

36.683

120 gr CO2/km

                            9.749

AVIS

2.641

120 gr CO2/km

                            2.018

Dockx

386

120 gr CO2/km

                               315

TOTAAL

                96.849

 

                          31.010