Auditeur vraagt schorsing stadion Club Brugge

De plannen van Club Brugge om een nieuw voetbalstadion te bouwen beroeren al een tijdje de gemoederen. Nadat de Vlaamse regering eind vorig jaar de plannen goedkeurde, trok de actiegroep Witte Pion naar de Raad van State. De auditeur van de Raad geeft hen nu alvast gelijk. In het verslag van de auditeur staat onder meer dat de gevolgen voor de waterhuishouding in het gebied onvoldoende zijn bestudeerd, dat er niet ernstig genoeg gezocht is naar mogelijke andere locaties voor een nieuw stadion, en dat er ook geen degelijke studie is gemaakt over hoe het verkeer van en naar dat nieuwe stadion vlot zou kunnen verlopen.

Die argumenten komen ook uitgebreid aan bod in de talrijke bezwaarschriften die onder andere Bond Beter Leefmilieu indiende tegen de inplanting van het nieuwe voetbalstadion. Door deze inplanting in het Chartreusegebied, buiten de stad en vlak naast de autosnelweg, zou opnieuw groene ruimte in de stadsrand verdwijnen. Bovendien gaat het om een natuurlijk overstromingsgebied, waardoor omliggende woonzones bij hevige regenval dreigen onder te lopen. De perifere ligging zorgt dan weer voor meer autoverkeer en dreigt de kernstad verder te verzwakken. Volgens een onderzoek in opdracht van de Vlaamse Bouwmeester is het perfect mogelijk om het bestaande Jan Breydelstadion op te waarderen en uit te bouwen tot 40.000 zitplaatsen. De bouwmeester ziet ook mogelijkheid tot combinaties met commerciƫle activiteiten. De integratie in het stedelijk gebied maakt het mogelijk om de opwaardering van het stadion te gebruiken als hefboom voor een bredere stedelijke vernieuwing.

De Vlaamse regering had echter geen oren naar deze argumenten. Het is nu wachten op een definitieve uitspraak van de Raad van State zelf. Die zal zich waarschijnlijk tegen het einde van het jaar hierover uitspreken.