De industrie slaagt er bij lange na niet in haar verouderd kerncentralepark te vernieuwen, laat staan uit te breiden. Elke euro die naar kernenergie gaat, is dan ook een verloren euro voor de échte structurele ingrepen die nodig zijn voor een fossielvrije toekomst.
Op 21 maart houdt het Internationaal Nucleair Energieagentschap (IAEA) op uitnodiging van Premier De Croo een grote internationale top rond kernenergie, in Brussel. Het event is één grote goednieuwsshow, waarop elke onafhankelijke stem en zelfs een kritisch publiek worden geweerd. Waarom zijn De Croo en de nucleaire sector zo bang voor een eerlijke en open discussie? Bond Beter Leefmilieu klaagt deze verkrampte houding aan en organiseert daarom dezelfde dag haar eigen event met onder andere internationale topexpert Mycle Schneider.
"Is het nodig en haalbaar om nieuwe kerncentrales te bouwen?" Die vraag krijg je niet te horen op de besloten Nuclear Energy Summit van de premier en de nucleaire industrie. Het centrale discussiepunt is hoe massale investeringen in kernenergie best te verkopen aan ontwikkelingsbanken en andere internationale financieringsinstituten.
Om een kritische noot toe te voegen, diende Bond Beter Leefmilieu een aanvraag in om van de conferentie Why Nuclear Won’t Save the Climate een officieel side-event te maken. Dat bleek niet mogelijk, en ook onafhankelijke energie-experts zijn niet welkom op de Nuclear Energy Summit. Dit is een ondemocratische houding voor een premier die volgens het regeringsakkoord geen mandaat heeft om de bouw van nieuwe kerncentrales te promoten. Waarom vermijden De Croo en het IAEA alle kritische vragen? Zijn ze bang dat een nuchtere blik op de nucleaire sector vandaag de geloofwaardigheid van een renaissance totaal de grond in boort?
Enorme vertragingen en budgetoverschrijdingen
“Het hele opzet is gewoon blufpoker”, zegt Almut Bonhage, beleidsexpert energie bij Bond Beter Leefmilieu. “Nieuwe nucleaire investeringen verkopen als een onderdeel van de energietransitie is het toppunt van cynisme.” De industrie slaagt er bij lange na niet in haar verouderd kerncentralepark te vernieuwen, laat staan uit te breiden. Dat blijkt duidelijk uit het jaarlijks geactualiseerde World Nuclear Industry Status Report, een omvattende en toonaangevende studie onder Mycle Schneider.
Deze onafhankelijke expert is keynotespreker op het event dat de milieuorganisaties BBL, Greenpeace, Canopea, EEB en Can Europe organiseren. De weinige reactoren die vandaag in opbouw of zelfs maar gepland zijn, lopen vertraging op en overschrijden stelselmatig de vooropgestelde budgetten. Bonhage is bezorgd: “De nucleaire groei waar de industrie op mikt, is gewoonweg niet realiseerbaar. Elke euro die naar kernenergie gaat, is dan ook een verloren euro voor de échte structurele ingrepen die nodig zijn voor een fossielvrije toekomst.”
Het side-event Why Nuclear Won’t Save the Climate belicht de hedendaagse prestaties van de nucleaire sector. “De feiten maken erg duidelijk dat kernenergie amper een bijdrage kan leveren aan de transitie naar een net-zero-wereld”, aldus Bonhage.
Alle info over Why Nuclear Won’t Save the Climate.