Beleidsmakers blazen warm en koud tegelijk

De kogel is door de kerk. In het kader van haar relanceplan besliste de federale regering om de btw op elektriciteit te verlagen naar 6%. Op hetzelfde moment besloot Vlaams minister Freya Vandenbossche om een hogere isolatiepremie toe te kennen aan verbouwers die ramen en muren tegelijkertijd isoleren. Hiermee blazen onze beleidsmakers warm en koud tegelijk. Door de btw op elektriciteit te verlagen, sturen ze aan op een hoger energieverbruik en meer CO2-uitstoot. Een extra premie voor meer isolatie beoogt net het tegenovergestelde.

Laat ons duidelijk zijn. We zijn zeer tevreden met een hogere premie voor een geïntegreerde isolatie. We moeten het energieverbruik van onze woningen tegen 2050 immers met minstens 80% verminderen, willen we de klimaatverandering een halt toeroepen. Verregaande totaalrenovaties zijn daarbij cruciaal. Bovendien is energiebesparing in gebouwen dé ideale relancemaatregel. Het creëert jobs in de noodlijdende bouwsector, zorgt voor een structureel (!) lagere energiefactuur en een lagere CO2 uitstoot. 

Het smaakt dan ook bijzonder wrang dat beleidsmakers op hetzelfde moment een btw-verlaging op elektriciteit goedkeuren. Het planbureau berekende dat een lagere btw garant staat voor een hoger energieverbruik en meer CO2-uitstoot. Zowat alle toonaangevende economen van ons land nemen de maatregel onder vuur en noemen het een pre-electoraal lapmiddel. 

Een duidelijke visie op duurzaam energiebeleid is zowat het laatste dat we onze huidige politici momenteel kunnen toedichten.

Energiebesparing