Belgerinkelcampagne 2012 start met Tweed & Vintage Ride in Gent

Op  zaterdag 5 mei hebben in Gent zo'n honderd fietsers de eerste Tweed & Vintage Ride in Vlaanderen op gang getrapt. Een groot aantal onder hen was in vintagekledij uitgedost en velen hadden een oldtimerfiets bij.

De hippe retrofietstocht was meteen ook de officiële lancering van de fietscampagne Met Belgerinkel naar de Winkel. Belgerinkel is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, CM en UNIZO. Het evenement wordt mee georganiseerd door Radio Modern, Belgium Cycle Chic en de stad Gent.

“Voor de elfde editie doen meer dan 17.000 handelaars in Vlaanderen mee met de campagne Met Belgerinkel naar de Winkel, maar ultiem doel is dat ze allemaal meedoen,” zei Karel Van Eetvelt, directeur van de zelfstandigenorganisatie UNIZO, toen hij met belgerinkel het startsein van de fietstocht doorheen Gent gaf. 

“Jammer van het weer,” zeggen Dominique Magerman en Veerle Mertens, twee vriendinnen uit Gent. Winkelen doen ze al jaren met belgerinkel. “Je geraakt toch niet meer met de auto bij de winkels in de stad,” zegt Dominique. “Zelfs parkeerplaats vinden kost veel tijd. En je betaalt je blauw aan parkeergeld. Trouwens, het is ook de moeite om die oldtimerfietsen te zien en hun berijders in vintagekledij.” 

Jean-Jacques Vandriessche uit Destelbergen “Ik was ooit een fervente autogebruiker, maar sinds enkele jaren gebruik ik nog amper mijn wagen. Ik zweer bij de fiets en het openbaar vervoer.”

Intussen zorgen de Modernettes schminksters in het Beauty Boudoir ervoor dat de meisjes en dames de juiste make up en het gewenste glamourkapsel krijgen.

GROTE BI´S

De familie Oosterlinck - vader, zonen en echtgenotes, allen in retro tenue - van de Achielle fietsenfabriek hebben hun prachtigste fietsen meegebracht. Dit zijn niet de enige retro-modellen.

Naast hun Grote Bi´s (van bicyclettes) staan Ignace Amandt (51) en Ben Beeckman (65) uit Meldert, de eerste voorzitter en de ander lid van “D´Antieke Velokes”, vereniging van oldtimer-fietsers. Ze hebben een grote collectie kleren uit de periode van 1875 – 1885, de tijd waaruit hun antieke fiets met reuzengroot voorwiel en petieterig achterwiel komt.

“Onze fietsen stammen dan wel uit het verleden, maar de fiets als mobiliteitsmodus heeft de toekomst,” lachen de mannen met vintagesnor en dito pak.

Bij aankomst om 13 u op het Zuid genieten de fietsers van hapjes, een drankje en een swingende openluchtfuif van Radio Modern. “Volgend jaar nog eens?” vraagt Hanne Demuzere. “Natuurlijk! Het was een succes en volgend jaar doen we het nog eens over,” antwoordt Benedicte Swennen van Bond Beter Leefmilieu.

Arvid Viaene (30) uit Gent en Lara Dienaar (26) wonnen ieder een Limited Edition Belgerinkelfiets van Achielle omdat ze de fraaist uitgedoste heer en dame op deze fietstocht waren. — bij Gent.