België 13de plaats op klimaatindex

Vandaag stelde Germanwatch en CAN-Europe de nieuwe Climate Change Performance Index (CCPI) op de klimaattop in Durban voor. Deze jaarlijkse klimaatrangschikking evalueert de klimaatprestaties van de 58 grootste uitstoters ter wereld. België stijgt met vier plaatsen naar de 13e plaats. “We doen het beter dan vorig jaar. Dat komt vooral doordat onze broeikasgasemissies sneller terugvallen dan in andere landen tijdens een economische crisis. Toch ligt niet alle verdienste buiten ons land. Belgie speelde een voorbeeldrol tijdens de vorige klimaatonderhandelingen in Cancun. Dat leverde goede punten op,” zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu vanuit Durban. “Hopelijk kunnen de gedreven Belgische klimaatonderhandelaars ook in Durban opnieuw resultaat boeken.”

Net zoals in de vorige klimaatindex blijven de podiumplaatsen leeg: geen enkel land doet voldoende om de klimaatopwarming tot twee graden te beperken. De Europese landen Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland nemen de eerstvolgende drie plaatsen in. Onderaan de lijst bengelen Saoedi-Arabië, Iran en Kazakstan. België neemt een verdienstelijke 13de plaats in.

België op de 13e plaats

Met de 13de plaats zit ons land bij diegenen die het ‘goed’ doen. De stijging met vier plaatsen in de ranking danken we aan de lagere CO2-uitstoot in vergelijking met andere landen. Er zijn echter geen redenen om op onze lauweren te rusten. Tijdens crisisjaren klimt ons land op de internationale ranking omdat we een energie intensieve economie hebben. Onze uitstoot valt dan sneller terug dan in andere landen. Maar om te voorkomen dat het omgekeerde ook gebeurt, een snelle stijging van emissies bij het opveren van de economie, is er nood aan structurele maatregelen om het energieverbruik in alle sectoren (gebouwen, transport en industrie) terug te dringen. Naast de algemene trend, scoren we ook goed op de uitbouw van hernieuwbare energie. Maar we verliezen punten door de snelle stijging van het vliegverkeer.

Klimaatbeleid

Voor het klimaatbeleid doen we het beter dan vorig jaar. We stijgen van de 43e naar de 27e plaats en dit voornamelijk door ons extern beleid. Tijdens het Europees voorzitterschap speelde België een eerder positieve rol. Het Belgische voorzitterschap verbeterde de EU-relaties met ontwikkelingslanden en zorgde voor meer openheid naar een tweede verbindingsperiode onder het Kyoto-protocol tijdens de klimaattop in Cancun.

De vraag is of ons land ook volgend jaar goed zal scoren op klimaatbeleid. België heeft, in tegenstelling tot een aantal Europese voortrekkers zoals het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en Frankrijk nog geen duidelijk standpunt over de verhoging van haar emissiereducties naar 30%. Het recente regeerakkoord speelt de bal door naar de Vlaamse regering. Bovendien ontbreekt in het nieuwe federale regeerakkoord elk spoor van een coherent klimaatbeleid.

Methodologie

De CCPI beoordeelt landen op drie vlakken. Voor de uitstoot van broeikasgassen telt zowel de evolutie van de uitstoot van broeikasgassen (emissietrends) mee ( 50%) als het  het huidige niveau van de CO2 uitstoot ( 30%). Het interne en externe klimaatbeleid telt voor de resterende 20% mee.  De emissietrends en de CO2-uitstoot worden geëvalueerd op basis van cijfermateriaal van instellingen zoals het internationaal energieagentschap. Verschillende experts, waaronder de milieubeweging, zorgden voor een beoordeling van het klimaatbeleid.

Meer informatie

Het rapport kan gevonden worden op:http://www.germanwatch.org/ccpi

Persbericht Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt

Klimaatbeleid