België hinkt achterop met windenergie

Geen enkel West-Europees land produceert momenteel minder windenergie dan België. Dat blijkt uit een rapport van de Global Wind Energy Council. Ons land loopt die achterstand ook niet in, ondanks een groei met 35 procent van het vermogen in 2009.

Dat ons land niet goed scoort op het vlak van windenergie is niet nieuw. België bengelt historisch aan het staartje in de rangschikking van windenergieproductie. Dit heeft niet te maken met een beperkt potentieel, zoals sommigen ons willen doen geloven. We hebben nog lang niet alle mogelijkheden in ons land uitgeput. Probleem is dat de uitbouw van windenergie in ons land niet van een leien dakje loopt. Voor windenergie op land ontbreekt het in Vlaanderen nog steeds aan een duidelijk kader. We berichtten vorige week al over de vragen rond de inplanting van windmolens in landbouwgebied. Willen we ervoor zorgen dat windenergie op land verder kan uitgebouwd worden, zal er op dit vlak dringend duidelijkheid moeten komen.

Maar zeker ook op het vlak van offshore productie heeft ons land een enorm potentieel. De bouw van de windturbines voor de Belgische kust kent helaas al jaren vertraging. Vandaag zijn er nog steeds maar zes turbines in werking met een gezamenlijk vermogen van 30MW. Terwijl er potentieel is voor 3800 MW.

 

Laat ons duidelijk wezen. Er werden vorig jaar in ons land in één jaar tijd nog nooit eerder zoveel nieuwe windturbines gebouwd als vorig jaar. Dit is een positieve evolutie, maar er zullen er nog veel meer moeten volgen, willen we ons potentieel ten volle benutten. Hiermee zorgen we niet enkel voor een duurzame energievoorziening, maar hiermee worden ook duizenden extra jobs gecreëerd.

Windenergie