België op de vingers getikt voor schending Europese milieuregels

Aan de vooravond van het Europees voorzitterschap, maakt België geen al te beste beurt in Europa. Ons land wordt tot de orde geroepen wegens het niet naleven van verschillende Europese milieuwetten. De eerste zaak draait om gebrekkige waterzuivering. De Europese richtlijn stedelijk afvalwater vraagt een minimale behandeling van afvalwater in agglomeraties waar meer dan 10.000 mensen wonen. Dat moest gebeuren tegen 1998, meer dan tien jaar geleden dus. In 2004 werd ons land hiervoor al veroordeeld. Toen voldeden 170 agglomeraties niet aan de normen. Vandaag blijft er nog steeds een probleem in een veertigtal agglomeraties, waarvan zeven in Vlaanderen. Daarom wordt België door de Europese Commissie doorverwezen naar het Europees Hof van Justitie. De Europese Commissie vraagt een boete van 15 miljoen euro en dwangsommen van 62.000 euro per dag.  

België krijgt daarnaast ook een laatste waarschuwing wegens de te hoge concentraties fijn stof- in de omgevingslucht. In 2009 werden op twintig meetplaatsen de normen overschreden. Het uitstel van de normen, zoals vorig jaar aangevraagd, werd afgewezen door de Europese Commissie, omdat niet aangetoond werd dat er voldoende maatregelen in de steigers staan om de overschrijdingen in de toekomst te beperken. Als de overheid hier niet snel en beter haar huiswerk overdoet, riskeert ons land ook hiervoor doorverwezen te worden naar het Europees Hof. Ook Griekenland en Roemenië werden op het matje geroepen. We verkeren in goed gezelschap.

België heeft verder ook een waarschuwing gekregen omdat het zijn stroomgebiedbeheersplannen nog niet heeft ingediend. Die plannen moesten normaal eind 2009 ingediend worden bij de Commissie. Die stroomgebiedbeheersplannen vormen de hoeksteen van het Europees waterbeleid en moeten helpen om de waterlopen in Europa tegen 2015 in een “goede toestand” te doen verkeren.

En tot slot moet België zich ook verantwoorden voor het Europees Hof wegens het ontbreken van een wetgeving voor de recyclage van autowrakken. Hopelijk zal het Europees voorzitterschap alle regeringen in ons land een duw in de rug geven om op milieuvlak een serieus tandje bij te steken. Anders bengelen we volgend jaar weer onderaan de internationale milieurankings.