Biodiversiteit en vergroening van ontwikkelingssamenwerking: lichtpuntjes

Eind november 2009 werd door de Ministerraad het 'Federaal Plan voor de integratie van de biodiversiteit in 4 federale sleutelsectoren' goedgekeurd. Dit plan identificeert meer dan 70 acties om de bescherming van de biodiversiteit te integreren in 4 federale sectoren: economie, ontwikkelingssamenwerking, transport en wetenschapsbeleid. Voor de ontwikkelingssamenwerking werden er 13 actiefiches opgesteld die het aspect 'beschermen van de biodiversiteit in ontwikkelingssamenwerking' in het licht stellen. Een schuchter begin.

In maart 2010 heeft België heeft als eerste land in Europa een zwarte lijst voor dieren en planten opgesteld. Twintig soorten mogen niet meer ingevoerd worden, omdat ze volgens experts een groot gevaar vormen voor onze fauna en flora. Het sikahert, de pallas eekhoorn en de wasbeerhond zijn drie van de diersoorten die niet welkom zijn in België.

Daarnaast heeft de federale overheid zich, onder druk van de bosbouwsector, actief ingezet om de criteria voor duurzaam hout bij overheidsaankopen af te zwakken.