Biodiversiteitstop bereikt akkoord

In Nagoya, Japan zijn de verschillende overheden op de vergadering van de Conferentie rond Biodiversiteit (CBD) op 29 oktober tot een akkoord gekomen. Wanneer het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, biedt het akkoord een oplossing om het grootschalige uitsterven van soorten te vermijden en het biodiversiteitverlies een halt toe te roepen.

Ook minister Joke Schauvliege, die mee onderhandelde, was positief: “Na de teleurstelling van Kopenhagen was het leefmilieu wereldwijd dringend toe aan een multilateraal akkoord. In die zin komt de overeenkomst die we hier vandaag op de Biodiversiteitstop in Nagoya bereikt hebben, precies op tijd. Bovendien ben ik als voorzitter van de Europese Raad Leefmilieu erg tevreden dat de 27 EU-lidstaten op de COP 10 met één stem hebben gesproken en actief de weg hebben bereid naar een akkoord.”

De onderhandelaars slaagden er onder meer in een oplossing te vinden voor een knelpunt dat al 18 jaar lang onopgelost bleef: het protocol voor de toegang en de verdeling van genetische rijkdommen (het ABS-protocol). “Het Nagoyaprotocol is historisch want het verzekert dat de vaak immense waarde van genetische rijkdommen eerlijker verdeeld zal worden,” legt Sabien Leemans van WWF uit.

De overheden stelden eveneens als doel een eind te maken aan de overbevissing en 10% van de zee- en kustgebieden te beschermen, inclusief in volle zee. Wat de natuurgebieden aan land betreft, heeft het nieuwe biodiversiteitplan een doel opgesteld van 17% beschermde gebieden, een bescheiden stijging van het huidige globale gemiddelde van 12%. Het nieuwe akkoord voorziet eveneens dat de economische waarde van de biodiversiteit opgenomen wordt in begroting. Dit is een belangrijk politiek signaal dat mogelijk kan zorgen voor een nieuwe aanpak in economische besluitvorming.

Terwijl gastland Japan deze week beloofd heeft een significant budget vrij te maken voor biodiversiteit, was het voor de ontwikkelde landen niet mogelijk om nieuwe fondsen ter beschikking te stellen. Maar de overheden raakten het wel eens over een plan om de nodige financiële middelen vast te leggen tegen 2012. Dit geld is belangrijk om het razendsnelle verlies aan biodiversiteit in de wereld tegen te gaan.

“De ministers hebben gedurende de laatste drie dagen hard gewerkt om tot dit akkoord te komen. We hopen dat hun enthousiasme en vastberadenheid aanstekelijk zal werken op andere fora, waaronder de komende klimaattop in Cancun in december,” Besluit Sabien Leemans.