Bioforum schrijft brief aan Schauvliege

In een open brief aan minister Schauvliege stelt Bioforum, de Vlaamse beroepsvereniging van bioboeren, het achterstallige investeringsbeleid in biologische en agro-ecologische landbouw aan de kaak. Wereldwijd zien wetenschappers dit als een cruciale stap om onze voedselvoorziening en het klimaat veilig te stellen. Vlaanderen bengelt met zijn 0,8% bio-areaal onderaan de Europese rij - onze buurlanden doen het merkelijk beter. Desondanks staat de minister op punt om te besparen op het Strategisch Plan Bio en heeft zij komend jaar amper 300.000 euro over voor onderzoek naar biologische landbouw. 'Deze besparing toont aan dat Schauvliege geen toekomstvisie heeft', aldus Bioforum.

Het belang van biolandbouw

De gangbare landbouwpraktijken hebben de voorbije decennia onze bodem in een erbarmelijke toestand gebracht. Recent nog concludeerde de Duitse Heinrich Böll Stichting in de indrukwekkende bodematlas dat we zonder bodembescherming onze voedselveiligheid ernstig in gevaar brengen. 

Bioforum grijpt het “Europese jaar van de bodem” aan om een koerswijziging te vragen. Biolandbouw past agro-ecologische principes toe. Op lange termijn verbetert daarmee de bodemvruchtbaarheid, iets wat kunstmeststoffen en drijfmest niet doen. Wereldwijd zijn wetenschappers het er daarom over eens dat vooral agro-ecologische landbouw een cruciale rol zal spelen in de voedselvoorziening van een steeds groeiende wereldbevolking.  

De slechtste leerling van Europa

Meerdere Europese landen hebben dit begrepen en zetten alle zeilen bij om biologische landbouw te stimuleren. Zo presenteerde de Deense regering een plan om de biologische landbouwoppervlakte tegen 2020 te verdubbelen en trekt daarvoor 53 miljoen euro uit. Ze streeft bovendien naar 60% bio in de 800.000 maaltijden die elke dag in dagverblijven, overheidsinstellingen en ziekenhuizen geserveerd worden. De minister van Landbouw van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen gaat vanaf het komende jaar de premies voor omschakelende boeren verhogen met 20 tot 30% om het huidige aandeel van 5% op te krikken. Ook onze naaste buren doen het beter dan wij: Wallonië is er in geslaagd om in enkele jaren te groeien tot 8,1% en streeft naar 14% bio-areaal in 2020. Nederland tenslotte investeert in 2015 één miljoen euro extra in biologisch onderzoek.

Landbouw