Biologische voeding mag beperkt GGO’s bevatten

Biologische voeding mag in Europa voortaan 0.9% genetisch gemanipuleerde organismen (GGO’s) bevatten als gevolg van een toevallige besmetting. Dat is het gevolg van een Europese verordening die in juni 2007 werd goedgekeurd en sinds 1 januari 2009 wordt toegepast.

De verordening trekt hiermee de drempelwaarde van 0.9% die gehanteerd wordt voor etikettering van gangbare voedingswaren door naar biologische producten. Het is voor biologische voedselproducenten verboden GGO’s te gebruiken. GGO’s kunnen echter tijdens de productie of de verwerking ongewild in het product terecht komen.

Wanneer die ongewenste besmetting 'onvoorzien en technisch onvermijdelijk' was en beneden de 0.9% blijft, hoeft dat niet op het product worden aangeduid en mag het product als biologisch gelabeld blijven. Wanneer de besmetting groter is dan 0.9%, moet dit worden aangeduid en mag het product geen bio-label meer dragen.