Bionerga: OVAM negatief over bijkomende afvalverbranding

De OVAM zal de provinciale milieuvergunningscommissie van Limburg negatief adviseren over het project van Bionerga in Houthalen-Helchteren. Bionerga wil bijna 200.000 ton bijkomende afvalverbrandingscapaciteit bouwen. Een kleine toename van de capaciteit van Bionerga ziet de OVAM dan weer wel zitten. Zo zou een extra 50.000 ton wel mogen. Kwestie, volgens de OVAM, om de totale Vlaamse afvalverbrandingscapaciteit niet te sterk uit te breiden. Er is namelijk al een overschot aan afvalverbrandingscapaciteit in Vlaanderen. Bijkomende capaciteit zou dit overschot alleen nog maar verergeren en recyclage economisch nog moeilijker maken dan het al is.

OVAM is met dit advies consistent met hun vorig advies voor de nieuwste afvaloven van Indaver. Toen argumenteerde OVAM eveneens dat er geen bijkomende afvalverbrandingscapaciteit nodig is in Vlaanderen. Toch besloot de Oost-Vlaamse milieuvergunningscommissie om tegen het advies van OVAM in te gaan en een vergunning voor Indaver af te leveren. OVAM, maar ook Bond Beter Leefmilieu, ging in beroep tegen deze beslissing. Minister Schauvlieghe is nu aan zet, maar zij zwijgt in alle talen over dit dossier. Indien de Limburge milieuvergunningscommissie eveneens het advies van de overheid zou negeren, is de kans groot dat hetzelfde juridische proces terug in gang wordt gezet.

 

Het Indaver dossier heeft al aangetoond dat er nood is aan een geïntegreerde visie over hoe Vlaanderen met afvalverbranding, Europese wetgeving en duurzaam materialenbeheer zal omgaan. Minister Schauvlieghe heeft toen een Ronde Tafel opgericht om op korte termijn een dergelijke visienota uit te werken. Dit is ondertussen gebeurd, het document ligt nu ruim vijf maanden bij de minister.

Het Indaver dossier is nog niet opgelost, en het Bionerga dossier komt er al aan. Nu komt ook de Antwerpse afvalverbrander ISVAG met een vraag om verlenging van haar milieuvergunning. Recover Energy (Kampenhout-Sas) en Electrawinds (Bree) werken ondertussen naarstig voort aan hun eigen afvalovenprojecten.

De nood aan een geïntegreerde visie is dus enorm groot. Het gebrek er aan schrijnend.

Afvalbeleid