Blue skies voor Electrabel | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Blue skies voor Electrabel

Sara Van Dyck

maandag 5 september 2011

Vorige week sloot energiegigant Electrabel een akkoord met “Blue Sky”. Het consortium van zes grote Belgische bedrijven (Aperam, Arcelor Mittal, Aurubis Belgium, Sol Feluy, Solvay en Umicore) is al jaren naarstig op zoek is naar goedkopere elektriciteit. Nu krijgen ze van Electrabel gegarandeerd goedkope kernenergie. Bovendien zal Blue Sky samen met Electrabel investeren in een nieuwe gasgestookte centrale en… in een nieuwe kerncentrale in de Benelux.

Als het uitgangspunt van Blue Sky is om aan goedkope elektriciteit te geraken, is dit wel een zeer vreemde redenering. Nieuwe kerncentrales zijn immers de duurste vorm van elektriciteitsopwekking waar je in kan investeren. De bevolking zal niet aanvaarden dat een nieuwe kerncentrale nog een keer afbetaald wordt met hun geld. Bovendien zal kernenergie volgens Gerard Mestrallet, de topman van Electrabels moederbedrijf GDF Suez, in het post-Fukushima tijdperk er alleen maar duurder op worden.

Electrabel en –althans een paar bedrijven van - de grootindustrie lijken nu weer beste vriendjes. Dat was de laatste maanden wel anders. De industrie stond zij aan zij met de vakbonden en milieubeweging in de vraag om de onterechte winsten van de kerncentrales van Electrabel af te romen. De energieproducent maakt dankzij haar afgeschreven kerncentrales immers al jaren winst op de kap van de consument. Dat probleem hebben de bedrijven van Blue Sky nu netjes voor zichzelf opgelost. De bedrijven krijgen vanaf 2012 tot “het einde van de levensduur van de centrales” gegarandeerd goedkope kernenergie. We durven ons dan ook afvragen of de Blue Sky bedrijven blij zullen zijn als de oudste drie kerncentrales –zoals voorzien in de wet op de kernuitstap –sluiten in 2015.

Het Blue Sky verhaal illustreert noch maar eens hoe triest het gesteld is met het Belgisch energiebeleid. Electrabel verzilvert haar monopoliepositie in tandem met de industrie en onze politici staan erbij en kijken ernaar: een gegarandeerd helderblauwe hemel voor Electrabel, een zwarte nacht voor onze energiemarkt.