Bond Beter Leefmilieu geeft startschot Ecobouwers Opendeur | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Bond Beter Leefmilieu geeft startschot Ecobouwers Opendeur

Persbericht Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen

zaterdag 5 november 2011

140 ecologische woningen openen hun deuren

Vandaag heeft Bond Beter Leefmilieu de aftrap gegeven van de campagne Ecobouwers Opendeur in de rijwoning van Gert en Ellen. In de weekend van 5 & 6 en het verlengde weekend van 11, 12 & 13 november openen in heel Vlaanderen en in Brussel meer dan honderdveertig lage-energiewoningen en passiefhuizen hun deuren.

Voor elk wat wils

Zowel in nieuwbouw als renovatieprojecten is het mogelijk om zeer energiezuinige oplossingen te kiezen. Vrijstaande woningen, appartementen, boerderijtjes of strakke design. Ecobouwers Opendeur biedt voor elk wat wils. Inschrijven kan nog steeds op www.ecobouwers.be en is volledig gratis.

Van onbewoonbaar tot ecologische gezinswoning

Gert en Ellen renoveerden een onbewoonbaar verklaard pand tot een praktische en comfortabele woning gezinswoning. Ze verbouwden volgens passiefhuis-principes en met voornamelijk bio-ecologische materialen of materialen met een lage milieu-impact.

“We wisten van bij het begin dat we duurzaam wilden verbouwen. Ik focus er ook op in mijn werk als architect en geef mijn ervaring door aan kandidaat-bouwers. Een laag energieverbruik en voldoende comfort was voor ons het belangrijkste. Het zal in de toekomst vanzelfsprekend worden op een duurzame manier te bouwen,” vertelt Gert Camerlinck.

Energiezuinig in de stad is dubbele winst

“Duurzaam bouwen is meer dan energiezuinig bouwen alleen. Waar we bouwen is minstens even belangrijk. En dat heeft onze gastheer Gert perfect begrepen. Hij koos er voor om een rijwoning in de stad ecologisch te verbouwen. Er blijven nog heel wat bouwmogelijkheden in stads- en dorpskernen en ook op bedrijventerreinen blijft heel wat ruimte onbenut. Die ruimte moeten we dringend meer benutten. Onze gebouwen hebben een grote de impact op de open ruimte in Vlaanderen. Ruimtelijke ordening lijkt een ver-van-mijn-bedshow, maar de gevolgen van een slechte ruimtelijk ordening komen wel heel dicht bij huis. Denk maar aan de fijnstofproblematiek of de vele files. Doordacht kiezen waar we bouwen, kan deze problemen mee oplossen,” Erik Grietens beleidsmedewerker Ruimte van Bond Beter Leefmilieu.