In Bonn wordt getimmerd aan de weg naar Parijs

Van 31 augustus tot 5 september onderhandelen de VN-lidstaten in Bonn opnieuw over de tekst van het wereldwijde klimaatakkoord. Het is de voorlaatste voorbereidende sessie vóór de echte onderhandelingen op 30 november van start gaan in Parijs.

Van 80 naar 20 pagina’s

De onderhandelingstekst is een zogenaamde non-paper (een technisch officieus document) van om en bij de 80 pagina’s. In het document staan echter nu nog meer dan 1200 vierkante haakjes, die verschillende opties aanduiden voor kwesties waarover partijen het niet eens zijn. Op de vorige samenkomst te Bonn in juni lukte het niet om de lange onderhandelingstekst te stroomlijnen. Frankrijk hoopt alvast tot een ongeveer 20 pagina’s lange basistekst zonder haakjes te komen om later in Parijs te kunnen scoren.

Schaakspel

De onderhandelingen zijn natuurlijk bijzonder complex. Europees klimaatcommissaris Cañete liet daarover tijdens een persconferentie in Brussel vorige week optekenen: “Je moet allerhande soorten allianties sluiten. Voor elk onderdeel, is er een andere alliantie. De E.U. speelt verschillende schaakpartijen tegelijkertijd, met telkens andere strategieën”.

Hopelijk slagen de onderhandelaars er in om tijdens de sessie meer consensus te bereiken richting een ambitieus bindend akkoord met goede controlemechanismen.

Klimaatbeleid