Cadeautips: 16 boeken voor wereldliefhebbers

Wie december zegt, zegt boeken. Want dit is niet alleen het ideale moment om er te lezen, in een knusse zetel, onder een warme deken. Maar ook om er te geven. Zoek je nog inspiratie? Onze boekenrecensent Johan tipt 16 boeken (voor elk wat wils!) met een link naar onze prachtplaneet. 

Johan Van den Broek verliest zich graag in boeken, en stapelt die liefst zo hoog mogelijk. Hij houdt van de natuur en is, zoals elk weldenkend mens, bezorgd om zijn omgeving. Hij is wetenschapper (bioloog), milieukundige en ruimtelijk planner. Hij werkt ruim 35 jaar in de Vlaamse natuur- en milieuwereld. Daarnaast werkte hij ook als freelance auteur voor diverse uitgeverijen en voor Argus (voorheen Stichting Leefmilieu). Regelmatig bespreekt hij een boek voor Bond Beter Leefmilieu.

Wil je meer weten over deze boeken? Check de links naar de uitgeverijen. Of surf naar Johans blog voor een uitgebreidere en genuanceerdere bespreking.


 

 

Voor de fans

David Attenborough is al lang geen gewone man meer, nee, we noemen hem ‘sir’ en maken een diepe buiging. 94 is hij ondertussen. Tientallen malen reisde hij de wereld rond en hij is op vele plaatsen geweest waar wij enkel van kunnen dromen. Met Een leven op onze planeet, beschikbaar als boek en docu, heeft David Attenborough een intellectueel testament gemaakt. Hij blikt terug op zijn leven, op wat hij zag, en ziet en verbindt. Zoals steeds geeft de minzame man zijn boodschap helder en eenduidig: “Het verlies aan biodiversiteit is duizelingwekkend” (een beknopte samenvatting van de andere honderden boeken in je boekenkast). Het gaat niet om het redden van de planeet, we moeten onszelf redden, stelt hij. De oplossing is eenvoudig: herstel de biodiversiteit, en gebruik de natuur als wegwijzer. 

Luitingh - Slijthoff

 

Voor een kleinere voetafdruk

Doe ik het goed? Het is een vraag die velen zich stellen. En meten is weten, dus gebruiken we de weegschaal, de meetlat, het kompas… om alles te registreren. Zo meten we ook onze ecologische voetafdruk. In het boek De voetprintariër geeft Kees Aarts tips om die afdruk te verkleinen. Hij kiest resoluut voor positieve keuzes die je kan toepassen in je huis, je eetpatroon, je vervoer, je vakantie, je spullen, je werk en je kunst. Het is leuk, maar het is ook een allegaartje. 

Prometheus

 

Voor de doe-het-zero-zelvers

Wie plasticvrij wil leven, maar na een supermarktbezoek steevast teleurstelling ervaart, vindt hulp in Doe het zero. Met hun boek delen Jessie en Nicky Kroon kilo’s zero-waste-ervaring. Ze vertellen hoe je tandpasta, haarwax, conditioner, mascara, badbommen, handbalsem, wc-reiniger, afwasmiddel, ontvetter, vlekverwijderaar, ijsthee, bananenijs, havermelk, maar ook confetti en vlaggetjes zelf kan maken. Het is een ronduit prachtig boek. Toegankelijk geschreven, boordevol concrete en haalbare tips, met schitterende foto’s van vele eenvoudige objecten, en dat alles in een sobere lay-out. 

AW Bruna Uitgevers

 

Voor de bourgondiërs

De subtitel van Smaakvol, een boek van Elise Van de Poele, is ‘duurzaam koken met lekkers van dichtbij’. De auteur kiest voor recepten waarin vlees, vis en zuivel niet de hoofdrol spelen, het zijn de smaakmakers. (Dit is geen kookboek voor vegetariërs of veganisten.) Bovendien kiest ze voor lokaal beschikbare ingrediënten. Je vindt dus (bijna?) alle ingrediënten in je tuin (of die van je buren), in de kleinhandel om de hoek of in een lokale supermarkt. Geen gedoe met lange speurtochten op het internet of in de stad naar gespecialiseerde winkels. Voor de twijfelaars (en echt, twijfelen is nergens voor nodig): ook frieten, mayonaise, hoeveboter… komen aan bod. 

Manteau

 

Voor de solowandelaars 

Lidewey van Noord verhuisde naar Piëmont, waar ze wandelt en schrijft. In haar boek Alleen op avontuur vind je niets over de befaamde wijnen uit de streek. Ze vertelt over hoe het is om alleen op pad te gaan. Openhartig deelt ze het proces dat ze al wandelend doorloopt, hoe ze angst laat wegglijden en vertrouwen (her)wint. Wandelen als therapie. Het is een persoonlijke en complexloze getuigenis, in een kort sober boek waarin centraal een tiental foto’s staan. Eén lange avond leesplezier. Natuurlijk: als je echt wil weten hoe wandelen als therapie werkt, is wandelen nog beter dan dit boek lezen. Dus vergeet je regenjas niet, en vertrek.

KNNV Uitgeverij

 

 

Voor grote en kleine avonturiers

Avontuurlijk wandelen in Vlaanderen bevat twintig wandeltochten dicht bij huis, voor grote en kleine avonturiers. Het boek werd samengesteld en geschreven door Michaël Cassaert, Koen De Langhe leverde de foto’s. Het grote voordeel van dit boek is dat het je tientallen uren zoekwerk bespaart. De informatie over elke wandeling is zeer systematisch weergegeven in een strakke opmaak. De beschrijvingen zijn accuraat, volledig, gedetailleerd en informatief. Een boek vol avonturen voor kinderen, met informatie voor volwassenen. 

Lannoo

 

Voor grote en kleine vogelliefhebbers

Welke vogel is dat? Het is een veelgestelde vraag wanneer een zwerm overvliegt, vanuit een bos gezang weerklinkt of op het water een prachtig ornithologisch exemplaar voorbij drijft. Jan Rodts helpt je het antwoord zoeken. In 2019 publiceerde hij al een gids met de uitdagende titel De slimste vogelgids. Hij gebruikt in het boek de grootte van de vogel als belangrijkste kenmerk om de naam van het dier te vinden. Intussen is de vijfde druk verschenen en werden meer dan 15.000 exemplaren verkocht. Vooral de foto’s met aanwijsstreepjes zijn handig. 

Voor de jongere vogelliefhebbers onder ons is sinds kort de De slimste vogelgids junior op de markt. Daarin kunnen kinderen vanaf zeven jaar 90 van de 192 vogelsoorten uit de volwassenengids ontdekken. 

Houtekiet

 

Voor meer biodiversiteit

Maak je eigen jungle van Katja Staring, Anna Kemp en Kim Veenman biedt een originele kijk op een traditioneel onderwerp: je tuin. Een tuin inrichten is volgens hen eenvoudig: laat de natuur doen. In het boek laten ze er geen gras over groeien. Je hoeft je niet elke dag uit te sloven van ’s ochtends tot ’s avonds. En als je inrichtingsklusjes opknapt in je tuin, maak die tuin dan aantrekkelijker voor dieren: met insectenhuisjes, doorgangen voor egels, oorwormpotjes… De taal en de opmaak van het boek zijn speels, en het staat boordevol illustraties en foto’s.

KNNV Uitgeverij

 

Voor ontroering

Het onderwerp van dit boek is niet natuur, maar wel cultuur. Want in Hypernatuur van Cor van Gelder en Wouter van der Tol gaat het om de centrale rol die de mens speelt in de natuur, om de schoonheid die we eraan toevoegen. De openingszin bevat de essentie: een tuin draait voor mij om ontroering. Hypernatuur vertelt over de mens die zijn best gedaan heeft om bijzondere natuur te scheppen. Voor de auteurs is hypernatuur meer dan natuur an sich, het is bedachte, geboetseerde natuur waarin het niet enkel belangrijk is planten te kiezen in functie van hun standplaats, het is vooral essentieel om planten onderling in balans te kiezen.

Bornmeer Noordboek

 

Voor fans van fictie

Greenwood van Michael Christie is schitterend geschreven, altijd een voordeel bij een heel dik boek (480 pagina’s). De roman wordt onder meer in de markt gezet met de omschrijving ‘urgente pageturner over klimaatverandering’, een wat creatieve omschrijving. Het is vooral een familiegeschiedenis waarin hout, bomen en bossen een centrale rol spelen. Stapje voor stapje legt de auteur de puzzelstukjes op een intrigerende tijdslijn.

Signatuur 

 

Voor de buren

Hoe maak je samen met je buren van je woonomgeving een sprankelende wijk? Greet De Brauwere, Tine Vanthuyne, An Lescrauwaet en Jolijn De Haene bogen zich over het vraagstuk van de stadsontwikkeling en schreven het boek Van plek naar gedeelde Wij~k. Het is toegepast op de Gentse wijk Rabot-Blaisantvest en daardoor een erg toegankelijk boek over één concrete situatie. Het is heel praktisch en achteraan vind je een uitgebreid wandelboek(je) voor diezelfde wijk. 

Garant

 

 

Voor middenvelders

Het middenveld is in België zeer belangrijk. ‘België draait dankzij het middenveld’, hoor je weleens zeggen. En België voetbalt ook uitstekend dankzij het middenveld. Gelukkig is Kevin De Bruyne geen directeur van Bond Beter Leefmilieu en voetbalt Danny Jacobs niet voor de Rode Duivels. Maar wat is dat echte maatschappelijke middenveld dan en hoe werkt het? Stijn Oosterlynck, Lode Vermeersch, Bram Verschuere, Filip De Rynck, Miet Lamberts en Bart Verhaeghe bundelden vier jaar onderzoek over het onderwerp in het boek Middenveld, tussen aanval en verdediging. Qua vorm is het een toegankelijk boek, de inhoud vraagt aandacht, het is nu eenmaal sociaal onderzoek. De auteurs vermelden zeven stellingen en zes focussen. Op die manier ligt na het onderzoek de bal terug bij de echte middenvelders.

Lannoo

 

Voor globetrotters

Nu het al staycation is wat de klok slaat, dompelen we ons maar wat graag onder in de reiservaringen van anderen. Daarom deze opvallende fotoboeken in onze selectie. 

Bewonder het noorderlicht in het Hoge Noorden terwijl je bladert door Nordic Islands van Stefan Forster. Niet enkel plaatjes, ook informatie. 

teNeues

 

 

Zoek je Europese bergen? Je vindt je gading in The Alps van Lorenz Andreas Fischer. Het is vooral een sfeerboek, de plaats van de foto’s wordt (bewust ?) niet vermeld. 

teNeues

 

In The Pillar van Stephen Gill vind je veeleer bevreemdende foto’s. Je klopt een paal in de wei, hangt er een camera aan, legt het gedrag van de vogels vast en weeft er een verhaal omheen. 

Nobody Books

 

Horse Head van Frederik Buyckx neemt je mee naar de eindeloze, sneeuwrijke vlaktes in Kirgizië. In precoronatijd ook te bezichtigen in cultuurtempels. Tot spijt van de fotograaf is hij niet gewenst in de winkels van de niet nader te noemen geelblauwe Zweedse meubelgigant. 

Hannibal Books

BBL's boekentips