Chemiesector presenteert duurzaamheidsverslag

Vorige week presenteerde Essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie, hun allereerste duurzaamheidsverslag. Dit verslag werd opgesteld volgens de internationale normen van de GRI standaard (Global Reporting Initiative).

Een duurzaamheidsverslag bevat niet enkel financieel-economische gegevens, maar eveneens sociale en ecologische informatie. Op Belgisch niveau is het de allereerste maal dat een bedrijfsfederatie de stap neemt naar een GRI duurzaamheidsverslag.

Rapporteren volgens de GRI normering, is een stap naar een transparantere verslaggeving, die alle aspecten (inclusief de maatschappelijke impact) van het ondernemen weergeeft. Het vergt dus enige moed om een dergelijk verslag op te stellen en te communiceren. Bij de presentatie van het duurzaamheidsverslag prees Jan Turf (BBL) het initiatief, maar wees er op dat  het duurzaamheidsverslag als leidraad zal moeten dienen voor de verdere verduurzaming van de sector. Hij pleitte daarbij onder meer voor een vernieuwde aanpak van het  beleid inzake bedrijfsafval  binnen de chemische sector.