Dagen Zonder Vlees: de feiten op tafel

De start van Dagen Zonder Vlees veroorzaakte de nodige ophef in zowel Vlaanderen als Wallonië, waar de actie voor de eerste maal plaatsvindt. Sommigen beweerden dat al die tofu-etende vegetariërs veel minder milieuverantwoord zijn dan lokaal vlees. Hoe zit het echt? 

Tijd voor een factcheck!

Helft veevoer komt uit buitenland

Op globaal niveau wordt 75% van de gekweekte soja gebruikt om dieren te voeden. Ook de soja die we in België importeren dient als voeder voor lokale vleesproductie. Van al de eiwitten in het Belgische veevoeder komt 50% uit het buitenland. Hoe lokaal kun je dat stukje vlees dan nog noemen? 

Mensen eten 7% soja, dieren de rest

Directe consumptie van soja, zoals in de vorm van tofu, bedraagt slechts 7,9%.  Het zijn dus niet de tofu-etende vegetariërs die verantwoordelijke zijn voor de grote import van soja, maar wel de vleesindustrie die soja nodig heeft als krachtvoer. Nena Baeyens (EVA vzw) en Laurens De Meyer (Bond Beter Leefmilieu) dienden critici van repliek in De Morgen

Wat is de impact van 1 vegetarische dag? 

Door één dag vegetarisch te eten, bespaar je 11 m2 op je ecologische voetafdruk. Hierbij bespaar je 1.500 liter water (equivalent van 12 baden) en 2 kg broeikasgassen (equivalent van 12 km autorijden). 

Al meer dan 100.000 mensen doen mee met Dagen Zonder Vlees. Jij ook?

Meer weten

  • 7 tips voor een superduurzaam event
  • Lees hier in Knack waarom de mens geen gepatenteerde vleeseter is