De Energiekampioen zoekt gemeente met beste energiebeleid | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

De Energiekampioen zoekt gemeente met beste energiebeleid

Persbericht Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen

vrijdag 30 september 2011

Vanaf 1 oktober zullen de Belgische gemeenten strijden voor de titel Energiekampioen. APERe (L’Association pour la Promotion des Energies Renouvelables) en Bond Beter Leefmilieu gaan met deze wedstrijd op zoek naar de Belgische gemeente met het beste energiebeleid.

De gemeenten hebben vijf maanden de tijd om hun positie te verbeteren. Ze doen dit door een duurzaam energiebeleid uit te voeren, hernieuwbare energieproductie op hun grondgebied uit te breiden en door de steun te krijgen van hun inwoners.

Het kampioenschap houdt rekening met de grootte van de gemeente en gebruikt een objectieve puntentelling om de deelnemende gemeenten de evalueren en vergelijken. Alle gemeenten maken dus kans op de titel. Momenteel zijn de gemeenten gerangschikt op basis van de hoeveelheid hernieuwbare energie op hun grondgebied. In de uiteindelijke rangschikking zal dit maar een kleine rol spelen. Wat de gemeenten effectief realiseren, bijvoorbeeld energiebesparing in de eigen gebouwen, zal zwaarder doorwegen.

 “Om de klimaatverandering tegen te gaan, moet al onze energie in 2050 duurzaam zijn. Die enorme uitdaging kunnen we enkel tot een goed einde brengen als iedereen meewerkt. Gemeenten spelen hierbij een belangrijke rol. Ze kunnen zelf het goede voorbeeld geven door zuinig met energie om te springen en hernieuwbare energie te produceren. Zij staan dicht bij hun inwoners en zijn dus perfect geplaatst om te inspireren en aan te zetten tot actie met campagnes, premies en informatie over energiebesparing”, vertelt Bernard Govaert van Bond Beter Leefmilieu. “Met dit kampioenschap moedigen wij gemeenten aan hun steentje bij te dragen.”

Inwoners kunnen hun gemeente steunen via een stem op de website www.energiekampioen.be. Door hun steun scoort de gemeente beter.

Alle deelnemende gemeenten kunnen rekenen op een technische ondersteuning, een overzicht van hun gemeentelijke energieproductie en toegang tot extern advies.

De winnende gemeenten en hun inwoners kunnen mooie prijzen winnen: hernieuwbare energie-installaties, zowel voor gemeentelijke gebouwen als voor particulieren, gespecialiseerd juridisch advies, gratis advies rond de energieprestatie van gemeentelijke gebouwen,…

Hoe deelnemen?

Gemeente

Alle gemeenten kunnen deelnemen aan De Energiekampioen. Deelname is gratis en kan via de website www.energiekampioen.be. Inschrijven kan tot 15 november 2011.

Inwoners

Inwoners kunnen hun gemeente steunen en hun eindscore vermenigvuldigen door hun stem online uit te brengen. En wat als de gemeente niet meedoet aan het kampioenschap? Eenmaal 1% van haar inwoners een stem heeft uitgebracht wordt deze gemeente vriendelijk uitgenodigd door de organisatoren om deel te nemen.

Meer info:

www.energiekampioen.be