cubicroot | Pixabay

De Green Deal kan komaf maken met wateroverlast

cubicroot | Pixabay

Te droog in de zomer, te nat in de winter. Door de klimaatverandering wordt het stilaan jaarlijks terugkerende kost. Als het te hard regent zitten we met natte voeten. Als het te lang droog is, verdorren onze tuinen en natuurgebieden.  Om onze leefomgeving weerbaar te maken tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, kunnen we nochtans veel doen. Meer groen en bomen planten zorgt voor verkoeling bij hittegolven, ontharden maakt dat regenwater opnieuw kan infiltreren in de grond, op de juiste plaatsen bouwen en meer plaats geven aan natuur helpt om de achteruitgang van de biodiversiteit te keren, beken en rivieren de ruimte geven om te overstromen zorgt ervoor dat huizen droog blijven. 

Daarvoor kunnen we best een aantal oude gewoontes loslaten. Regenwater langer vasthouden en laten insijpelen is beter dan het zo snel mogelijk af te voeren. Die oprit hoeft niet volledig verhard te worden. Een park of tuin kan zoveel meer zijn dan een strak gemaaid gazon. 

Overal in Vlaanderen zien we nieuwe manieren van bouwen opduiken. Of nieuwe manieren om groene ruimtes te beheren. Die trend willen we versterken en ondersteunen. Daarom starten we met de nieuwe Green Deal ‘klimaatbestendige omgeving’. Daarvoor slaan we de handen in elkaar met een hele resem partners die onze leefomgeving vormgeven: administraties, gemeentebesturen, architectenbureaus, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, milieu- en natuurverenigingen, bouwbedrijven, studiebureaus. Het enthousiasme en de overtuiging om het anders en beter aan te pakken is groot. In de ruimtelijke ordening van de toekomst wonen we dichter bij elkaar in groene, aangename wijken. Open ruimte in en rond onze steden en dorpen wordt klimaatadaptief en biodivers ingericht, zo kan langdurige droogte of hevige neerslag geen schade aanrichten in woonwijken. En kunnen we tegelijk de natuur versterken. 

Wat gaan we concreet doen met deze Green Deal? In de eerste plaats zetten we vernieuwende voorbeelden in de kijker, voorbeelden die duidelijk maken hoe het wel kan. Die inspiratie gebruiken we om te leren van elkaar. De praktische kennis om klimaatbestendig te ontwerpen is immers nog niet overal aanwezig. Door samen te werken met onderwijsinstellingen of vormingscentra willen we de klimaatreflex al tijdens opleidingen aan bod laten komen. En we werken samen voorstellen uit voor onze beleidsmakers, zodat ingrepen die vandaag nog vernieuwend zijn, in de toekomst het nieuwe normaal worden. 

Volgende week geven we in Hasselt het startschot voor deze nieuwe Green Deal, samen met minister Demir. En dan gaan we voor drie jaar aan de slag, want samen kunnen we ervoor zorgen dat onze leefomgeving ook voor onze kinderen en kleinkinderen bestand is tegen een opwarmend klimaat.