De staat van het Vlaamse klimaat

Vorige week vrijdag – aan de vooravond van de start van de internationale klimaatconferentie in Durban - gaf minister Schauvliege de aftrap van de nieuwe Vlaamse klimaatconferentie. Deze klimaatconferentie moet uitmonden in een nieuw Vlaams klimaatbeleidsplan met maatregelen om de uitstoot van CO2 in Vlaanderen tegen 2020 drastisch te verminderen.

Opmerkelijk is dat het plan enkel de niet-ETS sectoren (landbouw, transport, gebouwen en kleinere industrie) zal omvatten. Het uitgangspunt is dat deze sectoren hun CO2-uitstoot tegen 2020 met 15% (of 21% indien Europa beslist om haar doelstelling op te trekken naar 30%) moeten verminderen.

Dat er nog heel wat werk op de plank ligt, is overduidelijk. Een studie die het VITO vrijdag voorstelde geeft aan dat we bij een verderzetting van het huidige Vlaamse klimaatbeleid in het beste geval onze CO2 uitstoot met een paar procentjes kunnen verminderen. Geen goed nieuws als we weten dat 2020 slechts een opstap is naar nog veel verdergaandere reducties op de lange termijn.

Tegen 2050 zullen we 80 tot 95% minder CO2 moeten uitstoten. 2020 is morgen al. Om investeerders duidelijkheid te geven en om nu al de juiste keuzes te kunnen maken moet Vlaanderen meteen werken aan een klimaatplan met horizon 2050. En, hiervoor is inspiratie genoeg te vinden. Zo maakt Wallonië momenteel een plan op voor 2050 en kozen landen als Denemarken en Duitsland al duidelijk doelstellingen voor 2050.

Opvallend is ook dat minister Schaulvliege de grootste uitstoters, de zogenaamde ETS bedrijven die onderhavig zijn aan het Europese emissiehandelssysteem, uit het klimaatplan weert. Nochtans zijn zowel SERV als Minaraad vragende partij om ook voor onze grootindustrie een deftig klimaatbeleid uit te stippelen. Willen we onze industrie nu op weg zetten naar de reducties van meer dan 80%, dan zal het huidige haperende Europese emissiehandelssysteem bijlange na niet volstaan. Er is dan ook nood aan een stevig flankerend Vlaams industrieel klimaatbeleid, dat op een open en transparante manier tot stand komt.

De komende maanden zal BBL mee haar schouders zetten onder de Vlaamse klimaatconferentie. Duidelijk is dat deze alleen kan slagen als alle beleidsdomeinen een beleid voeren dat consequent in lijn ligt met de gigantische klimaatuitdaging. De slogan van het eerste klimaatbeleidsplan “Het klimaat verandert, u ook?” is volgens minister-president Kris Peeters nog zeer actueel. We stellen deze vraag dan ook graag in de eerste plaats nog eens aan onze beleidsmakers. De meest recente cijfers wijzen er op dat de CO2-uitstoot in 2010 in Vlaanderen de pan uit rees. De kloof met de –nog zeer bescheiden - Vlaamse Kyotodoelstelling wordt er alleen maar groter op. De staat van het (Vlaamse) klimaat smeekt om verandering.