Is de Vlaamse regering bang van groene economie?

De Vlaamse regering gebruikt niet de juiste recepten om Vlaanderen tot een ecologisch duurzame topregio te maken. Terwijl de knipperlichten op rood staan voor tal van milieu-indicatoren, doet de Vlaamse regering alsof haar neus bloedt. Te vaak krijgen economische overwegingen op korte termijn in Vlaanderen voorrang op milieubekommernissen. Een groene competitieve economie, die milieu- en economische overwegingen verenigt, ligt nog niet in het verschiet voor Vlaanderen. Dat besluit Bond Beter Leefmilieu, nadat ze het Vlaamse milieubeleid van de afgelopen jaren grondig tegen het licht hield.

“Hoewel urgenter dan ooit, is het duidelijk dat het totale milieuplaatje er voor Vlaanderen   allesbehalve rooskleurig uitziet”, zegt Lieze Cloots, beleidscoördinator van Bond Beter Leefmilieu. We halen de Europese verplichtingen op vlak van klimaat en luchtvervuiling helemaal niet, vooral door het steeds toenemend wegverkeer. Mikken op de verbreding van de Brusselse Ring, inzetten op containertransport en het verlenen van een vergunning aan Uplace, zijn allemaal keuzes die dit probleem alleen maar erger maken.

De ruimtelijke ordening staat in het teken van economische ontwikkeling en harde functies. De beloofde bijkomende hectaren natuur en bos werden amper gerealiseerd. Het energiegebruik stijgt opnieuw en de doelstellingen voor hernieuwbare energie missen ambitie. Het bedrijfsafval neemt steeds toe. De duurzame transformatie van de industrie wordt aangekondigd, terwijl de regering tegelijkertijd onder het mom van competitiviteit de energie-intensieve industrie blijft vrijwaren.

Op het milieuvlak lijkt de ploeg van Peeters op heel wat punten de juiste richting kwijt. Er is dringend nood aan een duidelijke gezamenlijke oriëntatie en aan trendbreuken. Nu worden met regelmaat beslissingen genomen die Vlaanderen verder op een haast onomkeerbaar onduurzaam pad zetten. Het milieuthema als essentieel onderdeel van een duurzame groeistrategie moet bovenaan de agenda van deze regering komen. Pas dan kan Vlaanderen een economisch duurzame topregio worden, die klaar is voor de toekomst.

Circulaire businessmodellen