Deelnemers Energiejacht besparen 8,65 % energie | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Deelnemers Energiejacht besparen 8,65 % energie

Persbericht Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen

zaterdag 21 mei 2011

Tijdens de campagne van de Energiejacht, die de Bond Beter Leefmilieu tussen 1 december 2010 en 31 maart 2011 samen met de Vlaamse provincies op poten zette, bespaarden meer dan 3 000 deelnemende gezinnen 8,65 % energie. Dat deden ze door concrete en eenvoudige tips toe te passen. Het deelnemersveld oogde trouwens heel verscheiden: zowel grote als kleine verbruikers, kansengroepen en ervaren energiejagers boekten succes. Iedereen kan nog altijd zijn energieverbruik opvolgen via de onafhankelijke website www.energiejacht.be.

Het jachtseizoen van de Energiejacht liep van 1 december 2010 tot 31 maart 2011. Intussen zijn de besparingsresultaten van alle provincies verzameld en geteld. Gemiddeld bespaarden de deelnemers aan de Energiejacht 8,65 % energie. Dat cijfer houdt rekening met verbruik van aardgas en elektriciteit. Een aantal gezinnen haalde zelfs besparingscijfers tussen de 20 en 30 %.

De provincie West-Vlaanderen toonde zich het gretigst. De meer dan 800 deelnemende gezinnen wisten een besparingsresultaat van 11,12 % neer te zetten. Vlaams-Brabant boekte een besparing van 8,15 %, terwijl de provincie Antwerpen afklokte op 8,03 %. In Oost-Vlaanderen lag de focus op energiebesparing door kansengroepen. Dat leverde een resultaat van 6,8 % op. In Limburg ten slotte, dat al een lange traditie kent, zagen de energiejagers hun verbruik met 5,54 % dalen. De vijf provincies samen wisten zo 938 ton CO2 te besparen. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 280 wagens.

Op de website www.energiejacht.be konden deelnemers zich registreren, hun verbruiksgegevens voor aardgas en elektriciteit invoeren en ze vergelijken met die van vorig jaar. Dankzij overzichtelijke grafieken op de website zagen ze meteen hoe de jacht op energievreters voor hen verliep.

“Dit zijn zeer mooie resultaten”, meent Bernard Govaert van Bond Beter Leefmilieu. “Bijna de helft van de deelnemers nam de voorbije jaren al deel aan de Energiejacht en bespaarde toen ook al op hun energieverbruik. Door de nieuwe aanpak van de campagne slaagden ze er opnieuw in om hun verbruik verder terug te dringen en dat is best wel opmerkelijk.”

“Mensen denken ook vaak ten onrechte dat energie besparen forse investeringen vraagt”, aldus nog Bernard Govaert. “De knappe resultaten die de provincie Oost-Vlaanderen boekte met de kansengroepen bewijzen dat dat niet zo is. Zij bespaarden 6,8%. Uit de resultaten blijkt ten slotte dat het gemiddelde resultaat voor mensen die in groep jagen, hoger ligt dan bij individuele jagers. Werken in groep blijft dus nog altijd een belangrijke motiverende factor.”

“We moedigen mensen dan ook aan om zich te blijven aanmelden op de website van de Energiejacht”, benadrukt Bernard Govaert. “De website blijft immers online zodat bezoekers het hele jaar door hun energieverbruik kunnen meten. Dat helpt hen om zich bewust te worden van hun verbruik.”

Bond Beter Leefmilieu organiseert de Energiejacht in samenwerking met alle Vlaamse provincies, Infrax, Eandis, de Provinciale Brabantse Energiemaatschappij, Dialoog vzw, Abllo vzw, Igemo, de Gezinsbond en ACW Limburg en met de steun van Enfinity, Van Marcke/Big Blue, Grohe, Santens en EcoProof.