Denemarken wil in 2050 naar 100 % hernieuwbare energie

Vorige maand bereikte de Deense regering een omvattend energieakkoord. Met dit akkoord willen de Denen hun energieverbruik terugdringen en hernieuwbare energie een boost geven. Concreet wil Denemarken in 2020 12% minder energie verbruiken dan in 2006. Tegen 2020 willen de Denen 35% hernieuwbare energie produceren.

Windenergie zal daarbij een zeer belangrijke rol spelen. Windturbines moeten tegen 2020 maar liefst de helft van de elektriciteitsvraag dekken en 1,5 miljoen Deense gezinnen van stroom voorzien. Ook biogas en biomassa zullen een belangrijke rol spelen in de Deense energievoorziening. Daarbij besteden de Denen extra aandacht aan goede duurzaamheidscriteria voor biomassa.

Alle sectoren zullen hun steentje moeten bijdragen in deze transitie van het energiesysteem. Energiebedrijven worden verplicht om subsidies en ondersteuning aan te bieden aan gezinnen en bedrijven om energie te besparen. De industrie krijgt van de overheid ook ondersteuning om hernieuwbare energie en warmtekrachtkoppeling te gebruiken in haar productieprocessen.

Daarnaast engageert Denemarken zich om een strategie te ontwikkelen voor de energierenovatie van alle Deense gebouwen. Opmerkelijk is dat er in 2013 een verbod wordt ingevoerd op de plaatsing van stookolie- of gasketels in nieuwe gebouwen. Voorts zullen de stookolie- en gasketels in bestaande gebouwen stelselmatig vervangen worden door hernieuwbare energie.

De Denen willen ook het transport verder vergroenen door energie-efficiëntere wagens en elektrisch transport. Alvorens in te zetten op biobrandstoffen, wil de Deense overheid eerst klaarheid scheppen over de duurzaamheid van deze brandstoffen. Tot slot is ook de ontwikkeling van een slim elektriciteitsnet een speerpunt.

Denemarken is ervan overtuigd dat deze nieuwe energiestrategie de werkgelegenheid en de competiviteit enkel ten goede zal komen. Om groene jobs verder te stimuleren, worden heel wat bijkomende middelen vrijgemaakt voor onderzoek en ontwikkeling in energietechnologieën.  

Al deze maatregelen moeten Denemarken op weg zetten naar 100% hernieuwbare energie tegen 2050. Denemarken geeft zo het goede voorbeeld. De Denen hebben als Europees voorzitter momenteel een vette kluif aan de discussie over de nieuwe energie-efficiëntierichtlijn . Hopelijk helpt hun voorbeeldrol om ook op Europees niveau één en ander in beweging te zetten.

Windenergie