Dieselgate: verjaardagsfeest in mineur | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Dieselgate: verjaardagsfeest in mineur

Mathias Bienstman

Exact drie jaar na Dieselgate trekken gezondheids-, consumenten- en milieuorganisaties naar Febiac, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie. Hiermee klagen de organisaties aan dat er drie jaar lang niets gebeurde. De industrie ontkende, minimaliseerde en stelde maatregelen uit. Hierdoor gingen in België minstens 10.000 levensjaren verloren aan luchtvervuiling. De organisaties vragen de autoconstructeurs eindelijk hun fouten recht te zetten en vervuilende dieselauto’s uit verkeer te halen. 

Zure verjaardag

In totaal negen gezondheids-, consumenten- en milieuorganisaties wensen Febiac, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie een “gezonde verjaardag”. Het gaat om Bond Beter Leefmilieu (BBL), stadsbeweging voor Brussel (BRAL), Bruxsel’Air, Fietsersbond, GRACQ – les cyclistes quotidiens, Greenpeace, Inter-Environnement Wallonie (IEW), Kom op tegen Kanker en Test-Aankoop. Met hun actie vragen de organisaties aan de autoconstructeurs om eindelijk actie te ondernemen tegen vervuilende dieselauto’s.

Vier verjaardagseisen

De partners van de “gezonde verjaardagsactie” vragen aan Febiac, vertegenwoordiger van autofabrikanten en – invoerders, om:

  • De uitstoot van alle Euro 5- en Euro 6-dieselauto’s die geregistreerd zijn in België gratis in overeenstemming te brengen met de toegelaten Europese uitstootnormen, door deze auto’s terug te roepen en de sjoemelsoftware aan te passen;
  • Schadevergoedingen toe te kennen aan de getroffen consumenten;
  • Af te stappen van diesel- en benzinemotoren. Om de schadelijke gezondheidseffecten van het verkeer te beperken, is een omslag naar gedeeld en emissievrij autoverkeer in kleinere, lichtere voertuigen noodzakelijk.
  • Het gesjoemel toe te geven en publiekelijke excuses aan te bieden aan de slachtoffers en hun families, en aan de getroffen consumenten. 

Niets veranderd in drie jaar tijd

Vandaag is het exact drie jaar geleden dat het dieselgateschandaal uitbrak. Die dag ontstond ophef toen bleek dat autofabrikanten de milieuprestaties van moderne dieselauto’s hadden gemanipuleerd, via zogenaamde sjoemelsoftware. Hierdoor leken de auto’s een pak milieuvriendelijker dan ze in werkelijkheid waren. 

Drie jaar later is er bitter weinig veranderd, constateren de organisaties. Slechts enkele fabrikanten hebben het bestaan van sjoemelsoftware schoorvoetend toegegeven. De nieuwe Europese Real Driving Emissions (RDE) testprocedure, die emissies van de wagen onder werkelijke omstandigheden meet, buiten het labo, laat autoproducenten toe om de NOx-limiet met meer dan 100% overschrijden. Dit nog tot 2021. Dieselauto’s die niet voldoen aan de emissienormen rijden nog altijd in België rond. Bovendien worden er nog nieuwe vervuilende dieselwagens verkocht die de norm overschrijden. Misleide consumenten hebben geen enkele schadevergoeding gekregen. En Europese fabrikanten stellen zich erg terughoudend op ten aanzien van emissievrije wagens. 

Ruim 300 vroegtijdige doden per jaar

Volgens berekeningen van de Waalse milieufederatie Inter-Environnement Wallonie (IEW) is de gezondheidsimpact enorm. De vervuilde lucht veroorzaakt in België jaarlijks minstens 320 vroegtijdige sterfgevallen en 3.300 verloren levensjaren. Daarbovenop lijden mensen aan ernstige ademhalingsaandoeningen, veroorzaakt door overtollige emissies.

Mathias Bienstman

Beleidscoördinator

Ervaren debater en opiniemaker. Zijn opleidingen als moraalfilosoof en econoom geven hem een frisse kijk op tal van milieuproblemen zoals klimaat, energie, mobiliteit en fiscaliteit. Als coördinator van de beleidsploeg is hij uitermate geschikt om linken te leggen tussen verschillende milieuthema’s.

Meer over #Dieselgate

Ontvang InZicht

Wekelijks onze kijk op de milieu-actualiteit