Download het Inspiratieboek kantoordelen: cohousing op de werkvloer

Hoe kan je als onderneming of organisatie zuinig omgaan met ruimte, kosten besparen en tegelijk werk maken van minder energieverbruik? Het antwoord luidt: door onbenutte werkruimte te delen! Een nieuwe vorm van cohousing, maar dan voor bedrijven of verenigingen. Bond Beter Leefmilieu maakte samen met de Vereniging voor Ruimte en Planning een staalkaart van het kantoordelen in Vlaanderen, anno 2020. Wat zijn de trends, de kansen en de drempels? Je leest het in ons nieuwe “Inspiratieboek kantoordelen”.

Meer lege bedrijfsruimte door telewerken 

Thuiswerken zit in de lift. De onvoorziene omstandigheden die met corona gepaard gingen - en nog steeds gaan - hebben ons tot meer telewerken gedwongen. Daardoor hebben zowel werkgevers als werknemers de voordelen van thuiswerken ontdekt. En het is een blijver: ook in de toekomst willen we graag vaker werken vanuit ons kot. 

Maar als we met z'n alleen meer telewerken, blijft er heel wat bedrijfsruimte onbenut. Tenzij we van dat probleem een opportuniteit maken en bekijken hoe we al die onbenutte ruimte op de werkvloer kunnen delen, als hybride flexwerkplekken. De post-coronaperiode is dan ook een ideaal moment om sterker in te zetten op het delen van de werkvloer.

Digitaal inspiratieboek

Hoe pak je dat nu concreet aan, ruimte delen op de werkvloer? In het inspiratieboek geven we onder meer tips voor een werkplekmeting. Dat is een echte eye-opener om in beeld te brengen hoe onderbenut je werkplek eigenlijk is. 

Bij het delen van de werkplek in flexkantoren komen ook praktische uitdagingen. We geven aan hoe je die kan opvangen door digitale tools optimaal in te zetten. En hoe zorg je ervoor dat de kantooromgeving aangenamer wordt om te werken, wanneer je beslist om kantoordelen in te voeren? Dit en veel meer lees je in het inspiratieboek.