Duitse zon goed voor energie van 20 kerncentrales

Niet alleen bij ons was het Pinksterweekend zeer zonnig. Ook in Duitsland zette de zon haar beste beentje voor. En dat heeft ook de Duitse energieproductie goed gedaan. Het voorbije weekend tekende Duitsland voor een nieuw record aan stroomproductie uit zonne-energie. Zaterdag klokte de totale productie af op 22.000 megawattuur, het equivalent van twintig kerncentrales en goed voor de helft van de totale stroomconsumptie in het land. Dat blijkt uit cijfers van het instituut van de hernieuwbare energie-industrie (IWR).

Hiermee bevestigt Duitsland haar absolute koploperspositie in zonne-energie. Het land heeft bijna evenveel capaciteit aan zonne-energie als de rest van de wereld tezamen, en haalt ongeveer vier procent van haar jaarlijkse energievraag uit de zon.

Voordeel van de zonne-energie is dat de elektriciteitsproductie van zonne-energie de vraag zeer goed volgt: 's nachts is er weinig energie nodig, en overdag stijgt de vraag tot de middag om nadien weer af te nemen richting avond. Daardoor zijn minder dure installaties zoals gascentrales nodig om de piekvraag op te vangen.

De Duitse regering besliste, in de nasleep van de kernramp in het Japanse Fukushima vorig jaar, om haar kerncentrales te sluiten tegen 2022. Hernieuwbare energie moet daarbij voor hoe langer hoe meer stroomproductie instaan. Dankzij het ondersteuningsbeleid voor hernieuwbare energie groeiden onze oosterburen uit tot een wereldleider op het vlak van duurzame energie. Vandaag haalt het land ongeveer 20% van haar jaarlijks elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare energiebronnen. Het stijgend aandeel hernieuwbare energie in combinatie met een programma voor energiebesparing, moet Duitsland helpen om  haar CO2 uitstoot met 40% te verminderen tegen 2020.

Het is een prestatie waar ons land nog een puntje kan aan zuigen.

Windenergie