Duurzame energietoekomst moet nu beginnen

Het platform "Stop and Go"*, dat ijvert voor de geleidelijke sluiting van de kerncentrales, reageert verwachtingsvol op de inentie van de regeringsonderhandelaars om de wet op de kernuitstap effectief uit te voeren. Na de schandalige chantage van GDF Suez-Electrabel van de afgelopen weken kunnen onze politici tonen dat de duurzame toekomst van het land en onze burgers hen dierbaarder is dan het winstbejag van een buitenlandse multinational. Hiervoor is geen zes maand studiewerk meer nodig, maar moet nu de daad bij het woord gevoegd worden. De nieuwe regering moet in samenspraak met de verschillende regio's energiebesparing bovenaan de politieke agenda zetten en zorgen voor een duidelijk kader voor nieuwe en duurzame investeringen.

Stop and Go zal de uitvoering van deze beslissing nauwlettend opvolgen, zodat niet afgeweken wordt van de sluitingskalender zoals die in 2003 in de wet op de kernuitstap werd vastgelegd. Dit betekent dat de norm blijft dat de drie oudste reactoren Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 in 2015 gesloten worden en ook de overige vier reactoren dicht gaan tussen 2022 en 2025.

België kan nu zoals Duitsland een echte energierevolutie starten, met de creatie van vele toekomstgerichte en duurzame jobs in nieuwe en moderne technologieën. Alleen door de kerncentrales geleidelijk te sluiten, zullen duurzame producenten een echte kans krijgen op de Belgische energiemarkt. Het uitrustingsplan dat zal worden opgesteld om deze sluiting op een socio-economisch aanvaardbare wijze te begeleiden, moet effectief een garantie bieden aan investeerders in nieuwe duurzame productiecapactiteit en mag geen schaamlapje worden om de kerncentrales langer open te houden. Op een ogenblik dat de resultaten van de stresstests niet gekend zijn, is het overigens niet opportuun en zelfs onaanvaardbaar om een eventueel uitstel van de sluiting met een of twee jaar te overwegen.

Het platform Stop and Go zal erop toezien dat een toekomstgericht energiebeleid, gebaseerd op het terugdringen van onze overmatige energievraag en de optimale invoering van hernieuwbare energiebronnen, effectief vorm krijgt.  We vragen de nieuwe regering dan ook om energiebesparing, in samenspraak met de regio's, bovenaan de politieke agenda te zetten. We bevinden ons op een kantelmoment in onze energievoorziening, het is nu dat onze politici kunnen tonen dat ze kiezen voor de investeringen van de toekomst en dat ze de afhankelijkheid van een verouderde en gevaarlijke technologie willen afbouwen.

*Stop and Go is een initiatief van milieuorganisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, WWF en Inter-Environnement Wallonie dat de krachten bundelt vóór de kernuitstap en vóór een gecoördineerde en gedragen langetermijnvisie voor ons energiebeleid. Al 100 organisaties sloten zich aan. Voor meer nieuws en het volledige overzicht van ondertekenaars, surf naar www.stop-and-go.be of www.facebook.com/stopgobe