Een euro voor energiebesparing brengt vijf euro in het laatje

Elke euro die de Duitse overheid in 2010 investeerde in het energiezuiniger maken van gebouwen, zorgde voor vijf euro inkomsten. Deze opmerkelijke bevinding is te lezen in een nieuwe studie van het Jüllich Research Center. De studie toont aan dat de energierenovatie van gebouwen niet alleen tonnen CO2 bespaart en de energiefactuur van de gezinnen verlicht, maar bovendien goed is voor de economie, de tewerkstelling én de Duitse staatskas.

De Duitse federale overheid stelt via de Duitse ontwikkelingsbank (KfW) lage interest leningen en premies ter beschikking voor de energierenovatie van gebouwen. In 2010 maakte de overheid hiervoor 1,4 miljard euro vrij.

Geld dat loont, zo blijkt. In 2010 keurde KfW voor 8,9 miljard aan voordelige leningen goed. Hieruit vloeide voor 21,5 miljard investeringen voort. Dankzij deze investeringen werden bij handelaars en in de bouwsector in één jaar tijd 340.000 jobs gecreëerd of gevrijwaard, wat op zijn beurt ten goede kwam aan de Duitse staatskas. Zo incasseerde de Duitse overheid 5,4 miljard euro extra bijdragen en taksen van bedrijven en werknemers. Bovendien bespaarde de overheid 1,9 miljard aan werkloosheidsuitkeringen en sociale zekerheidsbijdragen.

De 1,4 miljard overheidsuitgaven voor energierenovatie, zorgden alles samen dus voor een voordeel van maar liefst 7,2 miljard voor de Duitse staatskas. Een mooi voorbeeld van hoe een toekomstgericht beleid er voor kan zorgen dat elke geïnvesteerde euro meteen vijf euro opbrengt.