Een Europese standaard voor GSM batterij-opladers

De standaard batterij-oplader voor gsm’s is sinds deze week een feit. Een veertiental producenten hebben samen één type batterij-oplader ontwikkeld die vanaf dit jaar voor al hun nieuwe gsm’s kan gebruikt worden.

Dit is goed nieuws voor de producenten en de klanten, voor onze gezondheid en het milieu. Overbodige kosten worden vermeden omdat niet iedere aankoop van een gsm gepaard moet gaan met een nieuwe batterij-oplader. Een pak elektrisch afval wordt vermeden, omdat batterij-opladers voor meerdere gsm’s en voor langere tijd kunnen gebruikt worden.

Op termijn is een dergelijke standaard ook een opstap om verdere technologische verbeteringen op vlak van energie-efficiëntie sneller en eenvoudiger te kunnen realiseren. Sneller omdat de schaalgrootte sterk is vergroot en eenvoudiger te implementeren daar het nog om één type oplader gaat in plaats van 14.

Dit toont aan dat wetgeving of in dit geval “zachte dwang” van de Europese Commissie naar de sector toe een belangrijke hefboom is om significante verbeteringen door te voeren op het vlak van energieverbruik, het gebruik van kritische grondstoffen en de maatschappelijke kosten van de legale en illegale verwerking van elektrisch afval te reduceren. Op het vlak van productnormeringen (denk maar aan CO2 uitstoot van wagens) heeft Europa dus ook een belangrijke rol te spelen. Hopelijk zal dit succes de aanzet zijn tot een assertiever Europees beleid rond productnormering.