Eensgezindheid over ggo’s in EU Milieuraad blijft uit

Het Franse Voorzitterschap heeft de ambitie de toelatingsprocedure voor genetisch gewijzigde organismen (ggo’s) transparanter en efficiënter te maken. De Europese milieuministers debatteerden begin deze week tijdens de Milieuraad over deze toelatingsprocedure. Positief is de eensgezindheid over het feit dat er nood is aan een betere risicobeoordeling van nieuwe ggo’s. De richtlijnen voor zo’n risicobeoordeling, gehanteerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), moeten volgens de ministers herzien worden, langetermijneffecten beter bestudeerd en nieuwe wetenschappelijke informatie moet in rekening worden gebracht.

De milieubeweging pleit reeds geruime tijd voor een drastische hervorming van het EFSA, zodat het onpartijdige en wetenschappelijk gefundeerde adviezen zou uitbrengen. Bovendien wordt in het huidige vergunningsproces te weinig rekening gehouden met biodiversiteitseffecten op lange termijn, nieuwe wetenschappelijke bevindingen en bezwaren van de lidstaten. Een herziening van risicobeoordelingsprocedure en de rol van het EFSA is dus meer dan welkom.

Over andere agendapunten werd echter geen eensgezindheid bereikt. Zo blijft het recht van de lidstaten om ggo-vrije zones op te richten, een heikel punt. Ook blijft er discussie bestaan over of en in hoeverre socio-economische aspecten van ggo’s een rol moeten spelen in de toelatingsprocedure. Tegenstanders argumenteren dat dergelijke criteria steeds ondergeschikt zullen blijven aan de wetenschappelijke criteria en dat ze de WTO-handelsregels te allen tijde moeten respecteren.