Energie-efficiëntie is dé springplank voor duurzame groei in Europa

De informele topontmoeting van de Europese regeringsleiders op 23 mei in Brussel had  het  over het ‘European Growth Compact’. Op het ogenblik dat de leiders wanhopig op zoek zijn naar een uitweg uit de heersende economische crisis, mag er slechts één keuze bovenaan hun agenda staan: de keuze voor energie-efficiëntie. Hierna volgt de boodschap die vijf Belgische milieuverenigingen hadden voor de Europese regeringsleiders op deze Eurotop. De organisaties zijn Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, IEW, Greenpeace en WWF.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso en de leiders van verschillende lidstaten van de Unie – onder wie onlangs nog de pas verkozen Franse president François Hollande – hebben afstand genomen van de strikte budgettaire discipline als het enige, zaligmakende antwoord op de crisis.

Ze benadrukken de noodzaak van investeringen om de groei te stimuleren. Sommige stimulansmaatregelen hebben een tijdelijk effect gehad, maar ze brachten geen systeemwijziging tot stand. Die fout mag niet herhaald worden.

Een politiek die energie-efficiëntie stimuleert levert verschillende voordelen op: er worden nieuwe banen gecreëerd, er zijn de besparingen voor de consumenten en de regeringen, en het leidt tot een sterkere, efficiëntere economie, die de schokken van toekomstige prijsstijgingen van fossiele brandstoffen beter opvangt.

De Coalitie voor Energiebesparing, een vereniging van ondernemingen, beroepsfederaties en burgerorganisaties maant de regeringsleiders aan om serieus rekening te houden met de Richtlijn over Energie-efficiëntie tijdens deze Europese topontmoeting van 23 mei in Brussel. Deze richtlijn kan immers als springplank dienen voor een nieuw groeipad in Europa.

Een strikte Richtlijn voor Energie-efficiëntie die steunt op een engagement van Europa om 20 % energie te besparen zal een signaal zijn dat vertrouwen inboezemt bij investeerders en het kan de deur openen naar privéfinanciering voor nieuwe Europese infrastructuurwerken en de renovatie van het gebouwenpatrimonium, waarbij hoogwaardige jobs worden gecreëerd. Energiebesparingen zullen ook nieuwe fiscale beleidsengagementen mogelijk maken en bijdragen tot de een grotere competitiekracht van Europese bedrijven.

Aan de vooravond van de informele Europese top zei Stefan Scheuer, de secretaris-generaal van de Coalitie voor Energiebesparing: “Een strikte Richtlijn voor Energie-efficiëntie zou getuigen van een nieuwe kijk op de economie en  kan ook vorm geven aan een nieuwe toekomst voor Europa: milieuvriendelijk, economisch krachtig en meer en meer onafhankelijk. De nieuwe overeenkomst over fiscaliteit moet investeringen in energie-efficiëntie ondersteunen.”

Leden van de Coalitie voor Energiebesparing:

The Architects’ Council of Europe (ACE)
Buildings Performance Institute Europe (BPIE)
ClientEarth
Climate Action Network – Europe (CAN-Europe)
COGEN Europe
Energy Cities

European Partnership for Energy and the Environment (EPEE)

The European Alliance of Companies for Energy Efficiency in Buildings (EuroACE)
The European Alliance to Save Energy (EU-ASE)
European Association of Polyurethane Insulation Manufacturers (PU Europe)
The European Climate Foundation
The European Committee of Domestic Equipment Manufacturers (CECED)
European Copper Institute
The European Council for an Energy Efficient Economy (eceee)
European Environmental Bureau (EEB)

The European Federation for Intelligent Energy Efficiency Services (EFIEES) 
The European Insulation Manufacturers Association (Eurima)
European Lamp Companies Federation (ELCF)
The European Liaison Committee For Social Housing (CECODHAS)
Friends of the Earth Europe
Glass for Europe
WWF

De Coalitiepartners vertegenwoordigen:

- meer dan  400 verenigingen en 150 bedrijven

- 15 miljoen sympathisanten, meer dan 1.5 miljoen werknemers

- 1.000 steden en gemeenten in 30 landen in Europa

Energiebesparing