Energie-expert Wim De Groote: 'Zes stappen voor een lagere stroomfactuur'

Energie-expert Wim De Groote van E-ster stelt dat op korte termijn het elektriciteitgebruik van huishoudens drastisch kan verlagen als de overheid zes stappen zet. Dat was zijn conclusie na een hoorzitting van 19 september op de Minaraad.

Het elektriciteitgebruik van de gezinnen blijft stijgen. Ondanks opeenvolgende campagnes van overheid, distributienetbeheerders en milieubewegingen. Daar zijn een paar duidelijke redenen voor. Ten eerste blijft het aantal huishoudens stijgen, omdat het aantal mensen dat alleen woont blijft stijgen. En uit hoe meer personen een huishouden bestaat, hoe efficiënter het energiegebruik. Vervolgens kopen we met z’n allen meer en meer toestellen, die vijftien jaar geleden bij wijze van spreken nog moesten worden uitgevonden. Denk maar aan digitale televisie, airconditioning (al 5% in België!), spelconsoles...  Bovendien houden we onze oude toestellen dan nog eens. Meer dan de helft van de Belgische gezinnen heeft meer dan één koelkast, en dat komt onder andere omdat we de oude houden als we een nieuwe kopen, en die oude dan in de kelder of garage laten draaien om pintjes te koelen voor de zomerse barbecue. Maar dat zijn dan wel oude, inefficiënte toestellen, waardoor de efficiëntiewinst van de nieuwe koelkast natuurlijk verloren gaat. Tenslotte blijft een belangrijk deel van de gezinnen koken op elektriciteit, wat gemiddeld 10% van het elektriciteitgebruik van gezinnen voor zijn rekening neemt.

Maar er is ook goed nieuws. De efficiëntie van nieuwe toestellen blijft toenemen - in het geval van koelkasten is dat zelfs frappant. Verder is het verrassend hoe snel spaarlampen doordringen in de Belgische gezinnen. Vandaag heeft een gezin gemiddeld zeven spaarlampen hangen, waar die tot voor een paar jaar geleden nog volslagen onbekend waren. De meeste gezinnen gaan ook zeer bewust om met het standby-verbruik van computers en aanverwant 'bureaumateriaal' zoals printers en dergelijke. En in diezelfde sfeer is het een goede zaak dat de klassieke desktop computer snel vervangen raakt door laptops. Die verbruiken vijf keer minder elektriciteit.

Voorlopig slagen die positieve trends er niet in het tij te keren. Volgens De Groote dringen zes maatregelen zich op. Ten eerste moet waterverwarming massaal overschakelen van elektriciteit naar gas. Heel veel gezinnen hebben bijvoorbeeld in de keuken nog een elektrische boiler hangen. Ten tweede zijn nog altijd veel oude inefficiënte grote toestellen in gebruik. Prioriteit zou moeten gaan naar het vervangen van oude droogkasten door nieuwe droogkasten met A-label, of nog beter door natuurlijk drogen. En naar het vervangen van oude koelkasten door nieuwe koelkasten met A+ of A++ label. Ten derde is nog veel winst mogelijk door het trainen van de gezinnen om energiezuiniger te leven. Ten vierde – zeker niet het minst belangrijke – moeten de gebouwen veel beter ontworpen worden. Als je in een Belgisch woonhuis airco nodig hebt, dan kent je architect zijn vak niet, zo simpel is dat. Ten vijfde moeten we dringend de energie-efficiëntie van televisietoestellen aanpakken. Vooral de trend naar steeds grotere megaschermen is zorgwekkend, en dus is het zeer belangrijk om zo efficiënt mogelijke toestellen te kopen. En ten zesde en laatste is het nodig om vaatwasmachines te installeren die gebruik maken van het warm water van de centrale verwarming. Op voorwaarde dat het warm water uit een efficiënte condenserende gasboiler komt, natuurlijk.

Interessante gegevens, op het eindrapport van de studie van De Groote blijft het nog even wachten, maar dit lijken ons alvast interessante aanbevelingen voor onze ministers voor Energie en Productbeleid. 

Desinvestering uit fossiele energie