Erosiebeleid: veel ideeën, weinig geld

Op een bijzonder druk bezochte studiedag over erosiebestrijding in de bekkens van Bovenschelde en Dender werd een reeks aanbevelingen voor een beter erosiebeleid voorgesteld. Die voorstellen waren uitgewerkt door een breed samengestelde werkgroep onder de bevlogen leiding van gouverneur Denys. De meeste voorstellen zijn bijzonder zinvol, maar het geheel vertoont  één groot zwak punt: het gebrek aan financiële onderbouwing. Hoewel sommige maatregelen weinig of niets hoeven te kosten (bv. beleid voeren gericht op behoud huidig areaal grasland op erosiegevoelige percelen), zijn er anderen die een forse hap uit het budget zouden kunnen gaan betekenen. Aanleggen van grasbufferstroken door waterbeheerders klinkt goed, maar er zijn vandaag nauwelijks budgetten voor voorzien. Brongerichte beheersovereenkomsten bestrijken vandaag maar 1% van het areaal – indien zelfs maar de helft van de landbouwers zou instappen, moet dat budget vijftig keer groter worden.

Bond Beter Leefmilieu meent dan ook dat effectieve erosiebestrijding op alle erosiegevoelige landbouwgronden zou moeten verplicht worden als randvoorwaarde om Europese subsidies te ontvangen. Enkel op die manier kan er op korte termijn een serieuze stap vooruit worden gezet én staan de veroorzakers van het probleem ook zelf in voor een deel van de (kost van de) oplossing.

Het gaat immers niet op om deze enorme kost op de maatschappij te blijven afwentelen – al bleek ter plaatse dat de lokale landbouwers hiervan nog niet helemaal overtuigd waren.