EU bezorgd over nanomaterialen in cosmetica

Het Europese parlement heeft vorige week met een overweldigende meerderheid een wetsvoorstel van de Europese Commissie goedgekeurd rond het gebruik van nanomaterialen in cosmetica. De Europese Commissie schat dat in 2006 ongeveer 5% van de cosmetica producten op de markt nanopartikels bevatten. Nanopartikels zijn superkleine deeltjes die kleiner zijn dan 100 nanometer (1 nanometer is een miljoenste van een millimeter). De meeste producten die nanopartikels bevatten zijn niet of onvoldoende onderzocht naar de eventuele schadelijke effecten die ze zouden kunnen veroorzaken op mens en milieu. Europa erkent nu dat dit niet zo verder kon en heeft daarom de 2003 Cosmetica Richtlijn gewijzigd.

De commissie en parlement hebben onder andere de volgende aanpassingen goedgekeurd:

 

  • alle cosmetica producten die nanomaterialen bevatten, moeten onderzocht worden naar hun impact op mens en milieu. Verder dienen toxicologische data en gedetailleerde informatie over het gebruikte nanomateriaal beschikbaar gesteld worden.
  • Indien de Commissie zich, na het inwinnen van neutraal wetenschappelijk advies, vragen stelt over de gezondheidrisico´s bij het gebruik van verdachte nanopartikels zal het product van de markt geweerd worden.
  • Nanomaterialen moeten verplicht worden weergegeven op etiquettering. Zo behoudt de consument de vrije keuze.
  • Producenten van cosmetica producten dienen hun claims (bvb “10 jaar jonger na 3 weken gebruik”) vanaf nu ook volgens welbepaalde criteria te gaan staven.
  • Kankerverwekkende, mutagene en voor de voortplanting toxische producten worden vanaf nu strenger gereglementeerd en verboden, behalve in uitzonderlijke gevallen waar vanaf nu ook een strikter nazicht zal gehouden worden…

Deze wetsvoorstellen zijn een eerste stap naar het verantwoord inzetten van nanomaterialen en bevestigen dat deze materialen andere eigenschappen en dus eveneens andere risico´s met zich meebrengen dan standaardmaterialen. Etiquettering verplichten en preventief toxicologische testen opleggen zijn positieve ontwikkelingen. Spijtig dat niet alle cosmeticatoepassingen en nanomaterialen onder de wetgeving vallen.

Men kan zich uiteraard de vraag stellen waarom Europa hetzelfde voorzorgsprincipe niet toepast op alle nanomateriaaltoepassingen. Dezelfde nanopartikels die in cosmeticaproducten worden gebruikt, worden ondertussen verder ingezet in andere toepassingen, waarbij de risico´s vaak ongekend blijven (bvb in autobanden, verven, …). Verdere wetgeving over het inzetten van nanomaterialen in het algemeen blijft daarom noodzakelijk.

(links: EU voorlopig wetsvoorstel, BBL)