EU-lidstaten moeten hun inspanningen verdriedubbelen om een koolstofarme economie te bereiken tegen 2050

Geen opbeurend nieuws aan de vooravond van de grote klimaattop in Cancun. Uit het deze week  gelanceerde rapport “Climate Policy Tracker for the European Union”  van  WWF en Ecofys  blijkt dat we in Europa amper één derde van de noodzakelijke maatregelen nemen om tegen 2050 een koolstofarme economie te bereiken.

Het rapport en de bijhorende website meten de impact en de efficiëntie van het Europese klimaatbeleid per sector en per lidstaat. Uit het rapport blijkt dat we in Europa vooral op het vlak van energie-efficiëntie en het terugdringen van de uitstoot van transport en van de industrie schromelijk te kort schieten. De Climate policy tracker leert ook dat er zeer grote verschillen zijn tussen het ambitieniveau van de verschillende EU-lidstaten. En, ons land blijkt een slechte leerling. Door een gebrek aan geharmoniseerde maatregelen en een trage besluitvorming op nationaal niveau missen we een krachtdadig klimaatbeleid. Bovendien kijkt ons klimaatbeleid niet verder dan 2012 en missen we een duidelijke visie op de lange termijn. Door de onzekerheid rond de wet over de kernuitstap worden investeringen in hernieuwbare energie afgeremd. Indien de levensduur van de kerncentrales effectief verlengd wordt, dan ziet het er helemaal benard uit voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie.

België heeft, net zoals alle Europese landen, dringend nood aan een visie voor een koolstofvrije economie tegen 2050. Met het huidige ad hoc beleid dat visie en afstemming mist, blijven we ter plaatse trappen.