Europa heeft geen ggo’s nodig

Europa heeft geen genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) nodig om haar bevolking te voeden en op een duurzame manier aan landbouw en handel te doen.  Duurzame landbouw, voedsel en handel hebben wel dringend nood aan verscherpte wetgeving en regulering rond teelt en invoer van ggo’s. Dat bleek uit de toespraken op de 6e Europese Conferentie voor ggo-vrije regio’s , vorige week te Brussel.

Commissaris van Volksgezondheid Dalli bevestigde dat het EFSA (European Food Safety Authority) moet hervormd worden. Dat is iets waar ook de milieubeweging al geruime tijd voor pleit en waartoe in 2008 unaniem werd opgeroepen door de Europese ministers van milieu. Zonder betrouwbare risico-evaluatie is een correcte beslissing over de veiligheid van ggo’s voor mens en milieu niet mogelijk.

Verschillende voedings- en distributiebedrijven, waaronder Carrefour Group, pleitten tijdens de conferentie voor het behoud van een ggo-vrij beleid. Zij willen blijven voldoen aan de wens van de consumenten, die geen ggo’s in hun voeding willen. Bovendien willen ze de mogelijkheid krijgen om hun ggo-vrije producten ook expliciet als ggo-vrij te labellen, iets wat nu niet toegelaten is.

Brussels minister van leefmilieu Evelyne Huytebroek verklaarde tijdens de conferentie de Brusselse regio ggo-vrij. Ze is van oordeel dat er nog altijd twijfel bestaat over de impact van ggo’s op de gezondheid van de mens. Bovendien bestaat er volgens de Brussels minister een reëel risico op contaminatie van het leefmilieu en de biodiversiteit zodat zij het nodig acht om het voorzorgsbeginsel toe te passen en de teelt van ggo’s strikt te reguleren. "Met deze beslissing kiezen we voor de bescherming van en het respect voor de consument en voor de ontwikkeling van een duurzame landbouw die voedingsmiddelen van hoge kwaliteit produceert en banen schept waar een behoorlijk inkomen tegenover staat", laat Huytebroeck weten.  Ook Wallonië verklaarde zich eerder al een ggo-vrije regio. De houding van Vlaanderen staat hier haaks op: de bevoegde Vlaamse ministers willen ggo’s kost wat kost bevorderen en laten zich daarbij niet afschrikken door mogelijke risico’s voor mens en milieu.

Hans Herren (vice directeur van het IAASTD) ziet geen plaats voor ggo’s in onze toekomstige landbouw en voedselvoorziening. Het IAASTD rapport pleit voor een duurzame, multifunctionele en agro-ecologische landbouw. Ggo’s passen daar niet in, onder andere omdat er onvoldoende onafhankelijk onderzoek is verricht naar de effecten op milieu en volksgezondheid. In het IAASTD rapport geven honderden wetenschappers beleidsaanbevelingen voor de Europese beleidsmakers. Het is belangrijk deze aanbevelingen mee te nemen bij de hervorming van het Europese Landbouwbeleid.