Europa wil efficiënter omgaan met grondstoffen en hulpbronnen

Het zevende en laatste Vlaggenschip initiatief van de Europese Commissie richt zich op het efficiënter omgaan met grondstoffen en hulpbronnen. Dat kondigde de Europese Commissaris voor het milieu, Janez Potočnik, recent aan. Grondstoffen en hulpbronnen gaan veel verder dan enkel materialen. Ze omvatten ook lucht, water, voedsel, brandstoffen, bodems en ecosystemen.

Vlaggenschip initiatieven zijn de prioritaire sporen die Europa uittekent in het kader van de Europa 2020 doelstellingen. Deze doelstellingen focussen op een inclusief, slim en duurzaam Europa. De Europese Commissie ziet dit zevende Vlaggenschip niet louter als een milieuverhaal. Het is vooral een strategische heroriëntatie van de ganse Europese economie naar een economie die duurzaam met grondstoffen en hulpbronnen omgaat. Europa omschrijft dit Vlaggenschip als een strategische noodzaak.

Na de veelbelovende woorden, nu nog de daden. Het is alvast bijzonder interessant om te zien dat de noodzaak voor een doorgedreven heroriëntatie van onze economie nu ook tot in de hoogste (Europese) kringen is doorgedrongen.