Europees parlement vraagt bindende energiebesparingsdoelstelling

Vorige week keurde het Europees parlement een rapport goed over het – al heel lang aangekondigde - Europese energie-efficiëntie actieplan. In dit rapport roept het Europees parlement op voor een Europese bindende energie-efficiëntiedoelstelling van 20%.

Het rapport van het Europees parlement is ook een belangrijk signaal voor de bijzondere energieraad van 4 februari die Europees president Herman Van Rompuy zal voorzitten. De energieraad zal discussiëren over de Europese energiestrategie tot 2020 en de Europese prioriteiten voor energie-infrastructuur. Het is van essentieel belang dat ook de discussie over energie-efficiëntie hoog op de agenda komt, en dat er voor die datum eindelijk een voorstel voor een Europees energie-efficiëntieactieplan op tafel ligt.

Energiebesparing blijft het zwakke broertje in het Europese energie- en klimaatbeleid. In tegenstelling tot voor hernieuwbare energie en CO2-besparing, werd voor energiebesparing geen bindende doelstelling vooropgesteld. Tot op vandaag wordt in Europa veel te weinig ingezet op energiebesparing. Bij ongewijzigd beleid stevenen we af op een besparing van 9 procent in plaats van de vooropgestelde 20 procent. Een bindende energiebesparingsdoelstelling moet helpen om het energiebesparingspotentieel in Europa veel beter te ontsluiten. Het beleid op het gebied van hernieuwbare energie leert ons immers dat een bindende doelstelling een belangrijke drijfveer kan zijn voor de broodnodige acties op het terrein.

Energiebesparing