Europees Parlement wil geen achterpoortje voor klimaatdoelstelling

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten de mondiale broeikasgasemissies zo snel mogelijk dalen en daarna zelfs negatief worden. Dat betekent: nuluitstoot van CO2 door de mens en meer (natuurlijke) opname van broeikasgassen uit de lucht. Hoe komen we daartoe? Niet door de illusie te creëren dat (nieuwe) bossen de huidige, torenhoge uitstoot kunnen compenseren.  In een opmerkelijke oproep aan de Europese Commissie vragen Europarlementariërs af te zien van een voorstel in die zin.

Juiste berekeningen

De brief is geschreven in naam van 93% van de Europarlementariërs en gericht aan de Europese Commissie. Die is bezig de wetgeving voor de klimaatdoelstellingen van 2030 te schrijven en overweegt om een nieuwe vorm van flexibiliteit voor te stellen: door bomen te planten kunnen lidstaten hun uitstoot als gevolg van de sectoren verkeer, gebouwen en landbouw compenseren. Dat idee komt er onder druk van lidstaten zoals Polen, Ierland en Finland.

Uitstoot terugdringen, niet compenseren

De redenering van de Europese Commissie: (her)bebossing, het opnieuw bevochtigen van organische bodems of het omvormen van droge gebieden naar grasland neemt broeikasgassen op uit de atmosfeer. Maar door deze ‘kredieten’ in te rekenen als vermeden uitstoot, ontlopen we de echte klimaatuitdaging. Als we de klimaatverandering willen aanpakken, is in de eerste plaats niet het compenseren van uitstoot aan de orde, wel de effectieve vermindering ervan. Compensatie botst op geofysische grenzen: de mens stoot simpelweg te veel broeikasgassen uit om goed te kunnen maken met bossen op de beschikbare landoppervlakte. Het Parlement erkent dit en roept op om dit achterpoortje in de wetgeving voor de klimaatdoelstellingen van 2030 te vermijden.

Apart berekenen

Dat betekent niet dat er helemaal geen klimaatregulering moeten komen over bodems en bossen. Want: goed beheer kan leiden tot opname van broeikasgassen, maar het tegenovergestelde is ook waar. Het kappen van bossen, het scheuren van graslanden of droogleggen van veengebieden kan extra uitstoot veroorzaken. De opname en uitstoot van landgebruik moet dus onder een aparte pijler in de klimaat gestuurd en berekend worden, zonder flexibiliteit met andere sectoren.

Oproep in de Minaraad

Een dergelijke benadering opperden Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt ook tijdens de totstandkoming van het recent klimaatadvies van de Minaraad. De natuur- en milieubeweging vroeg ook om meer betrouwbare inventarisatie, monitoring en boekhouding van de koolstofstromen in landgebruik. U kunt het advies hier raadplegen.

Klimaatbeleid