Europese ambitie bij terugdringen broeikasgassen: mag het wat meer zijn, alsjeblieft?

De Europese emissies van broeikasgassen lagen in 2011 2,5% lager dan het jaar ervoor. Dat is goed nieuws, want in 2010 waren de emissies na twee crisisjaren onverwacht hoog opgeveerd. De zachte winter en de uitbouw van hernieuwbare energie, zijn volgens het Europees Milieu Agentschap (EEA), de belangrijkste redenen voor de uitstootdaling. Maar de uitstoot zou nog een heel stuk meer teruggedrongen moeten worden. Dat is haalbaar en betaalbaar. Maar Europa moet dan wel de lat heel wat hoger leggen.

Bij de klassieke verwarming van gebouwen komen er heel wat broeikasgassen vrij. Bij een zachte winter verwarmen we minder en loopt de vervuiling terug. Hernieuwbare energie veroorzaakt minder uitstoot van broeikasgassen dan fossiele energie. In de EU 15 liggen de emissies al 14,1% lager dan in het referentie jaar 1990. De uitstoot ligt in 2011 dus ruim onder het Kyotodoel voor de EU 15  (de 15 landen die voor 2004 lid waren van de EU) in de periode 2008-2012: -8%.

De emissies van de hele Europese Unie (de EU telt vandaag 27 lidstaten) liggen volgens de EEA zelfs  al 17,5% lager dan in 1990. De EU is dus goed op weg om de doelstelling van -20% broeikasgassen te halen tegen 2020. Beter, door de terugval van de economische activiteit tijdens de eurocrisis en door het klimaatbeleid, is de doelstelling verworden tot business as usual.

Enkele Oost-Europese lidstaten, met Polen op kop, verhinderen dat de EU scherpere reductiedoelstelling aanneemt. Daardoor bevindt de koolstofmarkt (ETS) zich in het slop, is investeren in klimaatschadelijke steenkoolcentrales erg rendabel, besparen bedrijven en huishoudens minder energie dan mogelijk en mist de EU de kans om te doen wat nodig is om klimaatverandering met meer dan 2 graden te voorkomen.

Studiemateriaal, onder andere van de Europese Commissie en Bloomberg New Energy Finance, tonen nochtans aan dat een -30% doelstelling voor de EU best haalbaar en betaalbaar is.  Hopelijk ondernemen de ministers van Leefmilieu van de instemmende landen nog een poging om de collega’s die dwars liggen te overtuigen van de noodzaak en voordelen van meer klimaatambitie.

Do it now!

Klimaatbeleid